Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държим ли на семейните ценности

Снимка: архив

На днешния 21 ноември светата Православна църква чества празника Въведение Богородично. Когато малката Мария навършила 3 години, благочестивите ѝ родители я завели в храма да служи на Бога и да се подготвя за великото си предназначение - да бъде майка на Божия син. Въведение Богородично за първи път е отпразнуван като самостоятелен празник през 715 година. Българската православна църква е отредила празникът Въведение Богородично да бъде посветен на православното християнско семейство и православната християнска младеж. Традицията повелява родителите да заведат децата си на църква, а след това да прекарат деня, или поне вечерта, заедно. 

Денят на християнското семейство се явява едно символично въвеждане на детето в лоното на християнската вяра, затвърждаване на силната връзка между поколенията и възпитаване в добродетелите, моралните ценности и семейната принадлежност у младите.

За съжаление, в съвременното българско общество стойността на семейните ценности е поставена под съмнение, а мнозина не познават ритуалите, свързани с този ден. Трябва ли една влюбена двойка да има сключен църковен брак? Какъв е смисълът на големия християнски празник и защо Българската православна църква го е определила за Ден на християнското семейство и православната младеж? 

Сътрудникът на Българското национално радио във Враца Ива Антонова разговаря с Врачанския митрополит Григорий

"Този празник, наистина има едно особено място в живота на Църквата ни. Наистина той е празник, който предшества раждането на Спасителя на света. Защото ние знаем, че пророците бяха предизвестили, че Спасителят на света ще бъде роден от девица. Ние виждаме тази девица, която пристъпва в храма Господен да се подготви за тази мисия, за която е била определена от Бога" - каза Врачанският митрополит Григорий

Празникът във Враца започна с архиерейска Света литургия. Тя бе отслужена в катедралния храм "Св. апостоли" във Враца. В Средното училище "Христо Ботев" владиката изнесе беседа пред ученици, а след това отслужи молебен за здраве и ще разкаже за Въведение Богородично на децата от детска градина "Слънце". Врачанският митрополит Григорий положи основен камък на новостроящия се Център за настаняване от семеен тип във Враца, в следобедните часове ще направи водосвет и ще разговаря с непълнолетни, лишени от свобода, в новия поправителен дом във Враца. 

Спомняте ли си сентенцията, че семейството е основна градивна клетка на обществото? Отживелица ли са вече тези думи или все още тежат на мястото си? Свидетели сме на много влюбени двойки, които днес са избрали да съжителстват без да имат каквито и да е сключени брачни договори помежду си. Прави ли ги това по- малко полезни на обществото ни и какъв е смисълът на понятието "християнско семейство" в техните случаи? Попитахме социолога и историк от Видин Любен Добрев

Снимка"В голяма част от населението, без значение каква религия изповядва, като цяло за обществото, много от нещата са запазени и до днес, тъй като самата религия в себе си носи ценностната система на дадено общество, в зависимост от неговото развитие. По принцип религията е идеология, а знаем, че всяка идеология формира определена ценностна система... Не бих правил някаква драма от това, че много от младите хора днес предпочитат да имат семейство без да имат институционализиране на събитието" - коментира историкът Любен Добрев.

Християнското семейство е школа за здрави семейни добродетели - чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие. Почитат ли видинчани днешния празник - това ги попитахме в анкетата по темата:

"Да, почитаме тези ценности и те са много важни. Най- важното е традициите да се предават от поколение на поколение и децата да имат добро възпитание в семейството... Младите хора въобще не държат на това нещо. Ние сме заедно от 56 години и имаме и граждански, и църковен брак, и всичко... Това е хубав празник и ние го почитаме, защото също сме християни." 

В Община Кула подготовката за днешния празник започна още през миналата седмица. Денят на християнското семейство е тачен от местните жители и поради това и организираните прояви са много, каза Цветомира Иванова, организатор на културните дейности към Народно читалище "Просвета" в града. С нея разговаря сътрудникът ни Христела Александрова:

"Тази година ще отбележим празника, под формата на седянка, наречена "Сладкодумна вечер". Ще се представи легендата за Братанов и Ширков мост в Кула- много популярна местност в Кула. На срещата ще поканим сладкодумни разказвачи, които ще представят притчи, песни и други фолклорни творби. Ще присъства и нашият духовен водач- отец Гервасий. Ще запознаем нашите най- млади членове, децата и участниците с християнските ценности и обреди. Ще се представи и изложба с традиционни кулски ястия, приготвени от кулските жени" - каза Цветомира Иванова.

Община Мездра организира златни сватби за днешния Ден на християнското семейство. Инициативата е първа по рода си, в която 11 двойки от Мездра подновиха брачните си клетви след 50 години съвместен живот. Тържеството се проведе в Ритуалната зала, където в изискана атмосфера съпрузите отново си казаха "Да" за следващите семейни години. Ритуалът се води лично от кмета Генади Събков, който връчи на златните младоженци удостоверение за златна сватба и подаръци. 

Сътрудникът на радио Видин в Мездра Петко Котларски разговаря с Галина и Николай Цекови. Николай, познат като Ничовеца, е един от най-известните хора на железничарския град - тромпетист и диригент на духовия оркестър. Днес семейство Цекови подновиха брачните си клетви след 50 години съвместен живот. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00