Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво ще харчат Общините в Северозапада тази година

Снимка: Радио ВИДИН

С рекордни бюджети се похвалиха големите Общини в Северозападна България. 44  200 000 лева е бюджетът на община Видин за настоящата година. Кметът Огнян Ценков го определи като балансиран, с реалистични приходи и оптимизирани разходи. Капиталовите ремонти са съобразени с предложенията на видинчани.

"Този бюджет определя бъдещето на Община Видин, защото с изпълнението на финансово-оздравителния план от 2020 година Община Видин ще има задължения от само 5 млн. лева, които ще бъдат кредити в редовно плащане, а всичко останало, което беше като просрочени задължения и други проблеми, както и безлихвеният кредит, отпуснат за финансово-оздравителния план, ще бъде погасено. В края на 2015 година имахме задължения на стойност 21 млн. лева. Приходите от местни дейности вече ще могат да се изразходват за много важни функции, облагородяване, образователната инфраструктура, спортните клубове, желания на видинските граждани", обясни кметът на Видин.

Монтана ще разполага с близо 44 млн. лева. Общината ще следва по-активна социална политика, свързана с развитието на региона и в борбата с демографската криза, уточни кметът Златко Живков.

"Имаме много проекти, които изпълняваме и които тази година трябва да бъдат финализирани. Това, което прави впечатление в този бюджет, са многото социални ангажименти. Почти няма съюзи, които да са пропуснати- на инвалиди, на глухи, диабет... Предвижда се парична помощ за новородени деца по съответна наредба. 22 400 лева са предвидени за награди за талантливи деца. Стипендии за студенти, които имат желание да се върнат в Монтана. Подкрепа на бизнес начинания на млади семейства и хора, които са със стартиращ бизнес. Възрастните хора и тази година ще пътуват безплатно по градската мрежа", обясни Златко Живков.

С най-голям бюджет в Северозападна България тази година ще е Община Враца. Местната власт там ще разполага с над 67 500 000 лева, като със средствата, привлечени от еврофондове сумата надхвърля 100 млн. лева. Приоритет са инфраструктурните проекти, обобщи кметът на Враца Калин Каменов:

"Основна цел на Бюджет` 2019 година е подобряване качеството и обхвата на публичните услуги, предоставяни от Общината, ефективно разпределение на средствата за поддържане и изграждане на социалната и физическата инфраструктура, създаване на добра среда за инвестиции, увеличаване на средствата за образование и спорт, запазване на ниски нива на данъчно облагане, запазване на финансовата стабилност на Община Враца."


Не е същата ситуацията обаче в по-малките общини. Брегово, например, не получи допълнителни средства от бюджетния излишък на правителството и ще разчита на общо 6 200 000 лева тази година. Според кмета на общината- Милчо Лалов, бюджетът е недостатъчен за решаване проблемите на хората, а допълнителните пари управляващите са раздали несправедливо- на партиен принцип.

"С такъв бюджет няма да бъдат решени проблемите на хората. Ние сме дали нашето мнение пред Сдружението на общините за диференциран подход към отделните общини. Сега отделните общини са поставени пред абсолютно различни обстоятелства. С две правителствени постановления през 2018 година са раздадени 300 млн. лева безпринципно", смята кметът на Брегово.

2019-а е изборна година. През октомври отново ще гласуваме за местна власт. Заради това и предстоящите месеци ще са важни както за управляващите, които ще искат да докажат, че са добри стопани на своите общини, така и за опозицията, която пък ще следи под лупа какво не е свършено и ще посочва своите алтернативи за управление. Кой ще спечели предстои да видим наесен.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00