Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасовден е- празнуват хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари

Снимка: БНР

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В "Посоките на делника" се срещаме с представители на различните професии които празнуват днес. Цветарите раздават красота за весели, а и за тъжни поводи. Надали има човек, който не е влизал в цветарски магазин. Ухае магическо на различни аромати. Цветарят Сашо Стойков има малко магазинче в района на пазара и дори не знаеше, че има празник днес. 


"От седем години съм в този бизнес. Сам правя букетите. Научил съм се сам...Цветята са предимно от Холандия и Турция. Български са розите, но през лятото..."


Безспорно ежедневието на цветарите не е сиво, защото са заобиколени от толкова много пъстрота. Другият цветен магазин, който посетих, е в центъра на Видин. Въпреки дъждовното време, в пъстрия магазин ме посреща усмихната млада дама и веднага подхващаме разговор за работата и. Казва се Радостина Петкова и е убедена, че цветар не е само човек, който произвежда или продава цветя, а е човек, който обича красотата:

"...Обичам цветята. Карала съм курсове, за да се науча да правя букети...Трябва да имаш фантазия за да ги правиш... Кактусите ги купуват тийнейджърите...У дома също имам цветя. И на работа, и у дома, съм заобиколена от цветя...Пожелавам на всички да обичат цветята..."


Следващата ни дестинация във Видин е школа за шофьорски курсове, защото днес празнуват и шофьорите. С младия авто инструктор Александър Трифонов разговаряхме за шофьорите и курсовете:

"...Около 60 човека на година минават при нас...Сега интересът е насочен към камионите...Важното е на пътя да бъдем внимателни. Не трябва да се бърза. Автомобилът е средство да се придвижим от точка А до точка Б..."

Докато бях в школата една млада жена видимо развълнувана благодареше на инструкторите. Да беше взела книжка същият ден. То радостта от взимането на книжка е голяма, а пътя не е лесен. Ето какво сподели Василка:

"Много съм щастлива, че взех книжка. Дойдох от Германия да изкарам курсовете тук и  сега се връщам при съпруга ми и детето..."

На една млада дама Дебора пък и предстоеше кормуване и с нетърпение чака да вземе книжка.

"...Не е трудно. Аз и преди съм карала. Шофьорите във Видин карат много невнимателно, а трябва да са по- предпазливи..."

Днес празнуват и хотелиерите. Всеки от нас е бил в хотел, но зад цялата организация, която хич не е лесна, стоят много хора, а над тях е управителят. "Хотелът не е просто сграда, в която хора отсядат за по няколко дни. Това е жив организъм, чието сърце бие със сърцата на неговите служители, и като всеки жив организъм може да страда от смъртоносни болести" - пише Артър Хейли в книгата си "Хотел" и наистина е така. Таня Тошева е управител на елитен видински хотел вече 13 години и от нея научаваме как работи тази система:

"Много е важно подбора на персонал. Във Видин, и не само във Видин, е трудно, но аз успявам да събера работещ екип. Един управител се грижи не само за хотелската част, а и за ресторантската... Гостували са ни много известни личности. Не се държат надменно. Като обикновени клиенти са. Пожелавам си да дойде истинското лято, а на колегите успех..."


Хлебарите също празнуват днес. Има продукти, с които толкова сме свикнали, че ги приемаме като даденост и не се замисляме, че зад някои от тях се крие богата символика и дори митология. Един от тях е хлябът. Старите хора казват, че "никой не е по-голям от хляба", хляб не се изхвърля, а църквата го използва при причастие, тъй като е символ на плътта Христова. Тези примери показват огромното му символно значение. Но с хляба са свързани и редица други митове от доста по-практическо естество: че от него се дебелее, че съдържа много сол, че някои видове са „по-полезни” от други и дори, че вреден. Въпреки това хлябът си остава най-популярната храна. Милен Ангелов е хлебар и работи във фурна в района на пазара. Разказва ни за професията:

"Ставам рано. В 6.00 часа трябва хляба да се пече...Научил съм занаята при един приятел...Аз лично ям бял хляб. У дома не меся. Тук ми стига..."


Ангел Ангелов е приятел на Радио Видин и чест гост в предаването "Неделник". Той обича хляба. Качественият хляб. И благодарение на хлебната си къща учи много деца и възрастни да си приготвят хляб. Истински хляб.

"Професията на хлебаря е тежка и те трябва да празнуват не само на тази дата. Стават рано и работят при високи температури...От край време хляба е ценен за българина..."
- коментира Ангел.

"Те ти, булка, Спасовден!" - често използваме този израз, а откъде идва и с какво значение е натоварен- чуйте в звуковия файл.. 



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42