Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Видин отбелязаха деня за пътна безопасност

Автор:
3
Снимка: Радио ВИДИН

Под наслов "Животът е предимство" децата от Детска градина "Зорница" във Видин обиколиха парка на Видин и пресякоха улица, запознавайки се с основните правила за движение по пътищата. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция- Вдиин, във връзка с Европейския ден за пътна безопасност, който се отбелязва на 25 юли. 


Според статистиката, възрастните хора и децата са най-рисковите групи сред пешеходците, особено в тъмната част на денонощието. "Много от катастрофите с деца стават заради управление на мотопеди, велосипеди и четириколки, купени от родителите им. Те трябва да бъдат по-отговорни, когато ги пускат на пътя с тези превозни средства", каза за Радио ВИДИН доктор Марияна Чавдарова, гл.експерт в РЗИ. 


"Решихме заедно с децата да направим един празник днес. Излязохме от детската градина, искахме да има и някакви превозни средства, но тъй като децата са на 4-5- годишна възраст, избрахме тротинетки, повозихме се, пресякохме улица, където аз им обясних как се пресича улица и какви са правилата за движение. Към нас се присъединиха и представители на СБА, които им раздадоха светлоотразителни жилетки и ключодържатели. За моя голяма радост децата знаят основните правила за пресичане" - допълни доктор Чавдарова.

Снимка

Да научим децата си на важни правила и норми на поведение е основно задължение на всеки родител. Едни от тях са правила за движение по пътищата. Безопасното движение е начин да съхраним живота на нашите деца, както и собствения си живот. Макар и само 5- годишни, се оказа че нашите малчугани познават доста добре правилата за движение по пътищата:


"Не трябва да се пускаме от майките ни и бащите, оглеждаме се за коли и чак тогава пресичаме... Не трябва да тичаме по пътя... Пресичаме, когато няма коли... Трябва да се огледаме наляво и надясно...
"

Днешната инициатива завърши с пожелания за безгрижно и безопасно лято. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59