Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Житейски размисли в очакване на евтаназията

Снимка: Радио Видин

Новоселци е второто населено място, което попада в 3- километровата санитарна зона във Видинско, където всички прасета, отглеждани в лични стопанства трябва да бъдат умъртвени. Ден преди екипите на БАБХ и полицията да влязат в селото, хората са предупредени за предстоящите мерки за ограничаването на заболяването Африканска чума по свинете.

"Кварталният се обади и каза, че утре ще влязат. За в момента - дали сме в магазина същата обява, да ги предупреждават и се обаждаме по телефоните, който има, да си ги заколи", обясни секретарят на Новоселци Снежана Цветкова.

Някои от жителите на селото вече са заклали прасетата си. Пламенка Николова е сред тях: "Разбрах какво е положението и ги заклахме още преди 2 дни. Видях, че нещата не вървят и вместо да се притесняваме, да дойдат да ми ги вземат... Живи и здрави прасета. Те нашите късно ги взехме, бяха на около 40 кг, направо ги съсипахме."

На селския мегдан темата е актуална. Дори и тези, които нямат прасе, са притеснени от ситуацията: "...Може да е опасно за живота на човек. Не знам, може и при хората да се разпространява... Притесняваме се, нормално е, имаме малки деца. Ама какво можем да направим..."

50-годишният Янко Николов недоумява как ще се убиват здрави животни: "Това не е ли срамота. Да вземат проба, да минават доктори, ако е болно- да дойдат да го убият, ако не е болно - да оставят на хората свинете... Това е престъпление! Това не е правилно!... Едно прасе имам, една женска. Тя сега на 5-ти ще се опраси. Това не е ли грехота да убиеш това? Какво ще вземеш от нея? Имам ли такова сърце да я убия? Аз предлагам да я убият, отколкото да я заколя аз..."

Собственик на две прасета е и Исус от Новоселци. Той също не иска да заколи сам животните си, защото според него са здрави: "Как ще я заколя тази свиня, като не е болна. Тя ако е болна, тя няма да се храни... След няколко години ще кажат: "Дай, да убием хората!" Вижте държавата, тя не е подсигурила нищо... не ни е предупредила."

А междувременно от Областна администрация Видин пристигна писмо, според което се определя 20 - километрова санитарна зона около индустриалните свинеферми в област Видин и срок за доброволно клане на домашни прасета - до края на днешния ден!!! В 60 населени места от областта не трябва да има прасета отглеждани в лични стопанства. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40