Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

5
Снимка: Радио ВИДИН

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта Калин Виденов

"Идеята на изложбата е да покажем късноредновековно въоръжение и снаряжение от края на XII век до края на XIV век, като тук идеята е да обхванем периода на съществуването на Видинското княжество и на Видинското царство, което приключва края на XIV век и може би началото на XV век. Интересно за този период е, че снаряжението се променя значително, защото по това време влияние оказват монголските нашествия, кръстоносните походи, които минават през Балканския полуостров и също така Византия както винаги, така и през този период, така че снаряжението изцяло е заимствано от Запад, Изток и от Югоизток. Променя се и начинът на водене на война." 

Експозицията е създадена от екипа на Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" от Варна. Управителят на организацията Жасмин Първанов обясни, че са използвани исторически извори, отразяващи облеклото и въоръжението на Късното средновековие.

"Всичко това е нашето обосновано предположение за това как е могло да изглеждат тези воини, като всичко се обосновава на исторически извори, на писмени, на рисунки, на стенописи, на разни малки миниатюри в сборници, които са останали и на разкази на очевидци от това време, както и на находки, тъй като имаме богати находки от този период и всичко това е обосновано как би могло или всъщност как е изглеждало. Целият комплекс представлява събиране на артефакти в едно цяло, разбира се, не е хаотично, а по начина на използване, по начина на това какъв е бил самият човек, йерархията му във войската."

Експозицията е създадена след спечелен проект, финансиран от Министерството на културата. С нея "Баба Вида" изглежда по различен начин, а посетителите имат възможност да се докоснат до живота през Късното средновековие, каза директорът на музея Христина Кирилова

"Така се получи доста интересна и атрактивна изложба. Тъй като е постоянна експозиция, ние за пръв път колегите правим такава постоянна експозиция, "Баба Вида" изглежда по друг начин според мен сега. Отделно, че имаме още една зала, която е изпълнена с възстановка на облеклата на последните български владетели - цар Иван Срацимир и царица Анна, имаме и един болярски костюм, като към тях ще бъдат добавени още две витрини, в които ще бъдат изложени средновековните ризи от този период и другата изложба, която открихме, посветена на крепостната система "Калето"."

Експозицията "Късносредновековно българско облекло и въоръжение" може да бъде разгледана в едно от помещенията във вътрешния двор на крепостта "Баба Вида". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09