Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище от Мездра получи статут "Иновативно"

Снимка: Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий"

Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра отново получи статут на Иновативно училище. С извънкласна форма, а не с промяна на учебния план е свързано кандидатстването на институцията за иновативна. Инициативата се казва "Говорящ вестник", която помага за гражданското образование на децата. Той се казва така защото го няма на хартия. Директора на училището Галя Богданова, разкрива в разговор с Недка Лилкова, че екип ученици с помощта на учители подготвят срещи с известни личности.

"Има екип репортери, екип проучващ живота и прави презентации, екип подготвящ въпроси и екип посрещаш гостите. Много видни личности сме имали в училище през времето и сме установили колко голям е ефекта учениците от малък град да видят някой, който са виждали само по телевизията. Наскоро ни гост ни беше Мария Петрова, Тити Папазов, Виктор Ангелов мастершеф и още много. Всеки един в своята сфера показва на децата неща за, които не биха могли и да предположат ако нямат тази непосредствена среща."

Това, че училището има статут на Иновативно училище не носи допълнителни финансови средства, затова и не това е причината за кандидатстването. "Говорящ вестник" се прави в името на децата, за тяхното бъдеще и се случва извън учебно време вече 10 години, уточнява Галя Богданова.

"До миналата учебна година не е имало финансиране. Това не е критерия да кандидатстваме. Ние сме кандидатствали за идеята и за това, че нашият "Говорящ вестник" ни прави различни. Той не се е изразходил като идея винаги има нещо интересно. Има деца, които са били водещи на вестника и в годините все още идват на нашите срещи защото им е оставило отпечатък, включват се по-малки ученици. Имаме снимков материал за всяка една от срещите на Говорящия вестник и имаме уникален документ, който е наш патент казва се ученическа книжка подарява се на всеки гост, в която го номинираме за почетен ученик на училището."


Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра е сред 395 училища в страната, които са със статут на иновативни одобрени от Комисията за иновативни училища към Министерството на Образованието и Науката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05