Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застраховката "Автокаско" - нужна ли ни е?

Снимка: Радио ВИДИН


Всички автомобили, които се движат в България трябва да имат застраховка "Гражданска отговорност", но има и една друга застраховка на автомобила, а именно "Автокаско". Тя не е задължителна по правила на Кодекса на застраховането, но пък е с по-широко покритие от "Гражданската отговорност" и най-важното е, че покрива щети без значение чия е вината. Това е една от причините през последните години да се забелязва доста голяма търсене на този вид полица, каза за Радио ВИДИН Филип Недялков, застрахователен брокер от Видин:

"Причината е покритието на повече рискове. Като кражба, грабеж, пожар, природни бедствия и др. Задължително условие при купуване на кола на лизинг е колата да има Каско, защото в случай на изчезване на автомобила, лизинговата компания или банката трябва да си гарантира прибирането на парите за автомобила. Повечето компании дават безплатна опция на клиентите като им разширяват полицата да има покритие в целия Европейски съюз. Много малко държави, които не са членки на ЕС покриват риск "кражба", но ПТП и другите клаузи си остават. Каското при всички обстоятелства покрива щети по МПС-то, но трябва да са спазени общите условия на полицата. За да има обезщетения не трябва да сте пили или употребил упойващи вещества."


Друга основна причина хората да избират този вид застраховане е закупуването на по-скъп автомобил, природните бедствия като например градушка също са фактор за по-големия интерес към полица "Автокаско", смята Филип Недялков:


"Последно време една от причините за интереса към Каско-то е заради градушките. Ако се сещате преди години една много сериозна градушка удари София и изпочупи доста коли, застрахователите претърпяха загуби. Това е покрит риск по клаузата "Природни Бедствия". Затова е Каско-то. Не се търси ничия вина. Моят съвет е да се застрахова. Има възможности и за разсрочено плащане, така, че премията надали би натоварило някого финансово като цяло."


Видинчани са разделени в мнението си затова дали имат нужда от Автокаско:


"Бих си направил защото никого няма гаранции, че може да ти се случи нещо. Ако имаме Каско при всяко транспортно произшествие сме защитени. Ние шофьорите разчитаме на застраховката. Не ме е страх да ми откраднат колата, според мен във Видин е тихо спокойно и е един от най-хубавите градове в България... Имам Каско, направих го за по-голяма сигурност. Кражбата на колата не е причина да си го направя. Бих казала, че е скъпо да се направи Каско... Аз не бих си направил защото колата е 96-та година няма смисъл... Колата е нова, има Каско. Участвах в катастрофа и ми изплатиха всичко по ремонта. За месец и половина ми оправиха колата, а предницата не можеше да се познае."  


Да имаш кола като цяло не излиза никак евтино. Дължат се данъци, застраховки и такси, но пък няма и как да е по друг начин, защото да си шофьор е голяма отговорност. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00