Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богатството на село Царевец са хората, убедена е Маргарита Петкова

село Царевец, община Мездра
Снимка: Радио Видин


Днес заедно ще посетим  красивото село Царевец, което се намира на няколко километра от общинския център Мездра. Село, което се слави с добива на белия камък, който незнайно защо се нарича "врачански камък".

През 70-те години на 20 век селото е наброявало над 2 000 души, сега те са едва 320. Но това не пречи на жителите му да правят един от най-големите фолклорни фестивали в този край, наречен "Белокаменица".

В селото има няколко човека, които се занимават с животновъдство,  работи кооперация, която обработва земята, фирма за дърводобив, местни кариери за добив на бял камък.

Единственият зидан иконостас в България, църквата

В центъра на селото се е запазила голямата и красива сграда на училището, а в църковния двор стоят една до друга две църкви- много старата църква от 13 век "Свети Никола", която се смята за най-старата на Балканския полуостров с единствения по рода си зидан иконостас, и по - новата строена през 19 век, наречена на името на "Свети Димитър".

Маргарита Петкова, кмет

Спирайки на площада, виждаме голяма група от мъже и жени, които усилено чистят. Сред тях откриваме  и кмета на селото Маргарита Петкова.  По-късно в нашия разговор ми споделя, че нейният принцип е кметът да бъде напред и да дава личен пример. По този начин жителите се подготвят за предстоящия фестивал "Белокаменица“ , който се провежда за четвърта поредна година,  на 31 август.  Ето каква беше атмосферата в село Царевец преди фестивала.

"Подготвяме се за фестивала, боядисваме, метем, чистим, всеки ден чистим… Тук съм по поддръжката. Тук се живее много добре, аз също съм по програма за инвалиди, ние сме производители на село, имаме си и животинки. Искаме да има работа за всички. Пенсионери сме, гледаме си градинка. Ако ни трябва лекар, ходим на Мездра. Горе-доле свързваме двата края. …Екстра сме на село, всичко ни е хубаво, центъра, имаме детски площадки, човек може и с много и с малко. Тук има работа във фермата и дърводобив и каменни кариери."

Маргарита Петкова е кмет първи мандат, кметската работа не й е чужда, преди това тя е работила 10 години като секретар в съседното село Брусен. Тя е човек, който работи за хората, приема критики и се стреми да бъде честна с тях.

"Когато си кмет не е лесно, работи се с хора, на моменти се изисква да вземеш важни решения, трябва да си подготвен, не е лесно, но аз си обичам работата си и я работя. Не се сърдя на хората, защото заслугата е на хората. За да съм тук съм благодарение на тях. Обещала съм да съм честна с тях, открита. Всеки петък тези хора идват да поддържаме селото. Те са моето богатство. Най-важно е кметът да е напред като представител на селото. И тогава и хората ще тръгнат след теб. Аз си обещах, че ще надграждам."

Маргарита Петкова има свой начин на работа, който спазва, а той е  с поведението си да бъде добър пример за своите съселяни. Предстоящи дейности, които не е успяла да осъществи - да се намери инвеститор, който да стопанисва училищната сграда, да се направи еко пътека, която да обхваща старата църква , скалните рисунки, природните красоти и исторически забележителности на село Царевец и така да популяризира родния край.

Войнишки паметник, село Царевец

"Тази година се радвам, че ни одобриха проект по ПУДОС. Той е на стойност 10 хил лв. Ние направихме озеленяването, беседка, барбекю, пейки, алпинеум. И се радвам, че направихме зала за тържества и навес, отремонтирахме и Войнишкия паметник."

Най-хубавото в работата на един общественик какъвто е кметът на едно населено място е радостта и благодарността в очите на хората, смята Маргарита Петкова, кметицата на Царевец. Заедно, преди четири години, жителите на село Царевец решават да направят значим фолклорен фестивал за голяма Богородица, по стар стил, и за празника на каменоделеца.

"Фестивалът го правим четвърта година, решихме, че ще бъде „Белокаменица“ в чест на белия камък, който е царевчански, а не врачански. Започнахме с 250 участника, и сега надграждаме, надграждаме.."

Така го видяхме село Царевец -  устремено към бъдещето, с уважение и любов  към хората, със съхранение на историческите дадености и с  поклон към българските традиции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55