Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ученици от Видин посетиха винарска изба

6
Снимка: Николай Хараламбов

Ученици от Професионална гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" Видин посетиха винарска изба "Две тополи" в село Неговановци. Поводът е Световната седмица на предприемачеството, а идеята- да се запознаят с работния процес при произвеждането на божият еликсир. Технологът на избата Петър Илиев показа на учениците целия работен процес- от почистването на гроздето до бутилирането на виното. Младежите видяха машините за мачкане на грозде, контейнерите за ферментация, дървените бъчви, в които виното отлежава, лабораторията за изследване качеството на продукта и проследиха бутилиращия процес.


"Почти всички съвременни сортове грозде са възникнали на територията на днешна Грузия. Младото червено вино е хубаво да се кантира за да се убият танините. Най-добре е да отворите бутилка вино и да я изпиете на другия ден", обясни Петър Илиев.


Защо са се спрели на предприятие с производствен процес и какви са целите на урока, обясни Ели Цветанова, старши учител по икономически дейности в гимназията.

"Тъй като за нашия регион непрекъснато се говори, че нищо не се случва, и че безработицата е много голяма, ние решихме да дадем пример за това, че наистина се случва нещо. В пътуването се включиха ученици от 8, 9 и 11 клас. Те придобиха реална представа що е то предприятие, защото понякога оставаме с впечатление, че родителите са безработни или не водят децата си на местоработата им и на тях това им изглежда твърде теоретично. Условно казано минахме по пътя на виното. Децата научиха кога се бере гроздето, как се почиства и през какви процеси на обработване минава гроздето за да стане на вино, как се бутилира и съответно- това, че цялата работа е подчинена на европейски стандарти. Те проявиха интерес да отидем и на друго място, което означава, че сме събудили тяхното любопитство", каза Ели Цветанова.

Мириам Георгиева е 11 клас в гимназията, специалност "Икономика и мениджмънт". Посещението в избата е било интересно за нея, но сподели, че има бизнес идея да направи танцова школа, защото смята че младите не се движат достатъчно.

"Разбрахме как протича процеса при направата на виното, как ферментира гроздето, в какви съдове се прибират ферментиралите плодове. Показаха ни как се бутилира виното. Видяхме лабораторията, научихме какво е ферментация, ферментатор, декантиране", разказа Мириам Георгиева.

Собственикът на избата Петко Мичев е софиянец и според него регионът има стратегическо географско разположение и традиции в отглеждането на грозде и производството на вино.

"Дойдохме тук, защото това е край, който има богати традиции по отношение на вината и винопроизводството. В общия недостиг на работна ръка, който имаме в България във всички сектори, тук все още се намира кой да работи. Намираме се в един край на България, за който всички казват, че е западнал, но аз твърдя, че не е точно така. Намираме се на 3 граници. Тук е Дунава, пътищата за Европа. Района е лесно достъпен отвсякъде. Земята е уникална за отглеждането на вино тук, защото почвата е наносна. Икономически погледнато, ползвали сме европейски субсидии, но има собствено участие и то не е малко", обясни Петко Мичев.

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Главен инспектор Генади Янчовски, "ПБЗН" - Видин: Екипите са реагирали на над 120 произшествия

На днешния ден  спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  отбелязват п рофесионалния си празник. За да разкаже за отговорността и предизвикателствата на тази нелека професия, в студиото на Радио Видин гостува главен инспектор Генади Янчовски - началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност..

публикувано на 18.07.25 в 16:49

Коя е "Сестра ми"

През целия си живот доктор Ирини Харингфорд е живяла с мисълта, че е била изоставена от родителите си. „Подарена“ на леля си. Вярвала е, че майка ѝ и баща ѝ са я отхвърлили, избирайки да оставят в семейството само прекрасната ѝ сестра Елинор. Романът „Сестра ми“ на Мишел Адамс е от книгите, които през цялото време ти се иска да..

публикувано на 18.07.25 в 16:30

От боклука до любовта: Историята на Лиза

Днес ще ви разкажем една от онези истории, които топлят сърцето . Преди повече от две години Стефка Иванова от Видин намира малко кученце, захвърлено сред боклуците. Кръщава го Лиза. Изтощена, слаба и отчаяно нуждаеща се от грижа, Лиза започва да разцъфтява с всеки изминал ден от вниманието и обичта на Стефка. Животът,  и на двете, се..

публикувано на 18.07.25 в 16:03

Самодейци от Монтанско отиват на събора в Копривщица

Групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор ще представят област Монтана на 13-ия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който тази година ще се проведе от 8 до 10 август. Определени са от жури с председател д-р  Стела Ненова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. За Славейко..

публикувано на 18.07.25 в 15:45

Индустриален парк правят във Видахим

Със символична "първа копка" днес беше дадено началото на изграждането на индустриалния парк "Видин-юг", обособена територия, за която са осигурени устройствени, технически и организационни условия за производствени дейности. Южната индустриална зона в крайдунавския град е разположена върху част от терена на бившия завод за гуми "Видахим" и е..

публикувано на 18.07.25 в 14:54

"Едно" на 18 юли 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от фондация "Подкрепа за реализация"- Видин организираха през последните седмици.  Във видинското село Майор Узуново се проведе десетото издание на международния етнофестивал за хора с увреждания "Балканска среща". Организира се от фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със сдружение от..

публикувано на 18.07.25 в 14:44

"Вечер(на) дума": Когато литературата се поднася с коктейл и залез над Дунав

Днес ще си говорим за литература... и ако тя, литературата, беше напитка, тази вечер във Видин щеше да бъде поднесена с резен залез, щипка музика и коктейл от изящни думи. Ще ви разкажем за събитието Вечер(на) дума , което не просто събира поети и писатели. Стилът? Официален. Етикетът? Изискан. В тази вечер, в която думите ще звучат..

публикувано на 18.07.25 в 14:20