Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ученици от Видин посетиха винарска изба

6
Снимка: Николай Хараламбов

Ученици от Професионална гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" Видин посетиха винарска изба "Две тополи" в село Неговановци. Поводът е Световната седмица на предприемачеството, а идеята- да се запознаят с работния процес при произвеждането на божият еликсир. Технологът на избата Петър Илиев показа на учениците целия работен процес- от почистването на гроздето до бутилирането на виното. Младежите видяха машините за мачкане на грозде, контейнерите за ферментация, дървените бъчви, в които виното отлежава, лабораторията за изследване качеството на продукта и проследиха бутилиращия процес.


"Почти всички съвременни сортове грозде са възникнали на територията на днешна Грузия. Младото червено вино е хубаво да се кантира за да се убият танините. Най-добре е да отворите бутилка вино и да я изпиете на другия ден", обясни Петър Илиев.


Защо са се спрели на предприятие с производствен процес и какви са целите на урока, обясни Ели Цветанова, старши учител по икономически дейности в гимназията.

"Тъй като за нашия регион непрекъснато се говори, че нищо не се случва, и че безработицата е много голяма, ние решихме да дадем пример за това, че наистина се случва нещо. В пътуването се включиха ученици от 8, 9 и 11 клас. Те придобиха реална представа що е то предприятие, защото понякога оставаме с впечатление, че родителите са безработни или не водят децата си на местоработата им и на тях това им изглежда твърде теоретично. Условно казано минахме по пътя на виното. Децата научиха кога се бере гроздето, как се почиства и през какви процеси на обработване минава гроздето за да стане на вино, как се бутилира и съответно- това, че цялата работа е подчинена на европейски стандарти. Те проявиха интерес да отидем и на друго място, което означава, че сме събудили тяхното любопитство", каза Ели Цветанова.

Мириам Георгиева е 11 клас в гимназията, специалност "Икономика и мениджмънт". Посещението в избата е било интересно за нея, но сподели, че има бизнес идея да направи танцова школа, защото смята че младите не се движат достатъчно.

"Разбрахме как протича процеса при направата на виното, как ферментира гроздето, в какви съдове се прибират ферментиралите плодове. Показаха ни как се бутилира виното. Видяхме лабораторията, научихме какво е ферментация, ферментатор, декантиране", разказа Мириам Георгиева.

Собственикът на избата Петко Мичев е софиянец и според него регионът има стратегическо географско разположение и традиции в отглеждането на грозде и производството на вино.

"Дойдохме тук, защото това е край, който има богати традиции по отношение на вината и винопроизводството. В общия недостиг на работна ръка, който имаме в България във всички сектори, тук все още се намира кой да работи. Намираме се в един край на България, за който всички казват, че е западнал, но аз твърдя, че не е точно така. Намираме се на 3 граници. Тук е Дунава, пътищата за Европа. Района е лесно достъпен отвсякъде. Земята е уникална за отглеждането на вино тук, защото почвата е наносна. Икономически погледнато, ползвали сме европейски субсидии, но има собствено участие и то не е малко", обясни Петко Мичев.

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видин отбеляза 3-ти март с тържествени събития и почит към героите на България

Днес отбелязваме един от най-светлите дни в българската история - 3-ти март, денят на освобождението на България.  По този повод бяха организираха редица събития във Видин, които ни напомниха за цената на свободата и за всички герои, които са се жертвали за нашето бъдеще. След молитвата, в 10:45 часа пред паметника на румънските воини в село Иново,..

публикувано на 03.03.25 в 14:00

Освобождението на Белоградчик и неговите герои

На 24 април 1877 година с манифест от руския император Александър II е обявената поредната Руско- Турска война, която за нас българите като народ, се явява Освободителна. На 27 юни руските войски навлизат в българска територия при град Свищов. Населението възторжено вярва, че свободата е близо. Изключение не правят и нашите предци от град..

публикувано на 03.03.25 в 13:22

"Неделник" от 2 март 2025 година

Ден преди 3 март нека да отдадем почит на празника български. Сдружение за съхранение на национални традиции "Бдинци" - Видин организира на 3 март, националния празник на България, възстановка на събитията от 1877-1878 година.  За подготовката ще ни разкаже Иво Иванов , председател на сдружението. Във възстановката ще участва и..

публикувано на 02.03.25 в 13:05

Защо да прощавам?

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . На днешния ден ние, християните, имаме обичая да искаме прошка един от друг, затова и самият днешен ден се нарича Ден на прошката . Този обичай е дълбоко християнски по характер, защото с какво най-вече ни прилича да започнем настъпващия пост, ако не с взаимно..

публикувано на 02.03.25 в 08:00

Видинчани отчитат поскъпване на мартениците

В навечерието на първия пролетен месец, на фокус са така обичаните от всички мартенички. Баба Марта е персонаж в българския фолклор. В народните вярвания името ѝ е свързано с името на месец март. И ако нейните братя - Голям Сечко /януари/ и Малък Сечко /февруари/ са представяни с лют характер, то Баба Марта е  ту усмихната и добронамерена,..

публикувано на 28.02.25 в 17:10

Да надникнем "Зад завесата на прехода"

В България – то е ясно – ако не от друго, всеки разбира от футбол, медицина и политика. И почти всеки разбира повече от всички други. Когото и да питате, без значение на кое стъпало в социалната стълбица се намира, има готова подробна концепция за справяне с всички наболели проблеми в държавата – демографията, социалните услуги, ситуацията с..

публикувано на 28.02.25 в 17:05
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН запазва нивото си и върви нагоре

Утре, 1 март, Радио ВИДИН празнува 16 години не само като радио, а и като неотменна част от ежедневието на хората в Северозападна България. Слоганът му „Близо до хората“ не е просто израз - той е обещание, което медията изпълнява всеки ден.  През тези 16 години Радио Видин е успяло да се утвърди като важен мост между хората и новините, културата..

публикувано на 28.02.25 в 16:52