Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автобусните превозвачи със символичен протест

Законът ще бъде променен, уверява министър Желязков

Снимка: БГНЕС

Автобусните превозвачи започнаха предупредителни стачни действия. От години от бранша настояват нерегламентираните превози да бъдат обявени за престъпление чрез промяна в Закона за автомобилните превози. Темата неправилно се измества към думата "тол такси", коментира за Радио ВИДИН Петър Захариев, председател на Националната асоциация на автомобилните превозвачи. 

"Със стикер или малък плакат, на който ще бъдат видяни думите "стачка" или "КАП" (Конфедерация на автомобилните превозвачи", се изразява символиката за съпричастност, за споделяне на мнение. Не всички наши членове, симпатизанти или други фирми се включват. Защо се стигна дотук? Защото от много години ние искаме реална и държавна политика, искаме браншът да бъде чут, а не да се отбягват нашите проблеми. Нашата борба е с незаконните превозвачи, с бюрокрацията, с остарелите разбирания. Знаете колко е безумно на Дунав мост 2 при Видин опашките да са 10 часа. Ние сме част от Европейския съюз - в държавите от тази структура няма извинения или обяснения от съответната служба и власт, но и няма подобни ситуации. Европейският съюз означава свободно движение. Борим се с рестрикциите за българския товарен превоз, познати като пакет "Мобилност 1". Катастрофата обаче е, че губим повече по границите, където чакаме с часове, не с минути".

Стачните действия няма да засегнат пътниците.

"Протестът е само с плакат, същността му ще се разгърне от януари евентуално. Ние знаем, че срокът е прибързан, но на принципа на демокрацията решението взе болшинството в Конфедерацията. Не очакваме да се случи нещо до 13 януари. Колко ще го подкрепят или подкрепят към момента аз не мога да кажа. Уверявам, че нищо няма да се случи, ако някой се притеснява - всички продължават да пътуват по разписание и регламент". 

На 13ти януари ще започне ефективна стачка, ако проблемите в бранша не бъдат решени.

"Ще спрат автобусните превози на линейните автобуси. Няма да спрем автобусите, които обслужват болнични заведения. Няма да спрем специализираните превози, защото не бива. Нашата цел е друга - не нанасяне на щети, а съвместно решаване на ситуацията".

Законът за автомобилните превози ще бъде разгледан от Министерски съвет в сряда, увери след среща с превозвачите министърът на транспорта Росен Желязков. Промяна в закона ще има, гарантира той и допълни, че защитава интересите на отсрещната страна. По нито един от сроковете по правилника на законодателния орган не е възможно новостите да се осъществят до януари, заключи министърът.

"Обещания има. Нашият нов транспортен министър прояви желание, прояви готовност. Дискусията с него беше положителна. Не всичко, уви, е в нагласата му. Общо казано трябва сработване на целия държавен механизъм. За дискутираните тол такси ние казваме "да", защото искаме пропорционално наторване за всеки, който руши и ползва пътя. Не всичко е мед и масло. Тол системата в Австрия е най-модерната. Австрийска е фирмата, която я въвежда тук. Но при нас системата няма да е последната, най-модерната, а стара нейна версия. Това го дискутирахме, а отговорът е "по-евтин е". Липсваше обществена дискусия. Тези, които въвеждат тол таксата, казват "държавата реши". Това не е демокрация. Върхът на пирамидата до 1989 година с ножа не стигаше до кокала, а го прерязваше. Тогава някой горе решаваше, а надолу всички служеха послушно".

Министерството на регионалното развитие не може да вземе отношение по желанието на превозвачите за инкриминиране на фирмите, извършващи нерегламентирани превози, заяви в петък министър Петя Аврамова, като се обяви за преразглеждане на дългосрочните договори на превозваческите фирми с общините. Тя потвърди, че от 1 март ТОЛ системата тръгва и не се предвиждат нови отлагания на въвеждането й.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Кармина Бурана" ще зарадва публиката във Враца

Едно от най-обичаните произведения в музикалния свят сценичната кантата за солисти, хор и оркестър от Карл Орф "Кармина Бурана" ще бъде представено тази вечер във Враца . Участие ще вземат изпълнители от България и Румъния, обясни директорът на Симфониета - Враца Христо Павлов :  "Като цяло интересното е, че е в колаборация с доста колеги от..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Благотворителен турнир по футбол на малки врати ще се проведе на 6-ти и 7-ми юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на СК "Видапол" при ОДМВР-Видин, в който към момента членуват над 150 служители от дирекцията. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00