Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Снимка: Радио Видин

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват хлебопроизводители и потребители на насъщния? В момента при производството на тестените изделия у нас се използва българско брашно, но за направата му може би се слагат и вносни пшеници, с цел подобряване на качеството. В нашите мелници не влиза най-добрата пшеница, коментираха преди дни родни производители на хляб. Стандартите ще обогатят асортимента на съществуващите, които са под логото "България", въведено още през 2011 година, обясни за радио Видин председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Стандартите са за пшенично, пълнозърнесто и ръжено брашна и съответните видове хляб, които се правят от тях. Боядисва ли се в момента хлябът който ядем- това попитахме Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България:

"Такова понятие "боядисан хляб" никога не е съществувало. Темата бе некоректно интерпретирана от една медия. Става въпрос за утвърдения стандарт "България", в който до миналата година ноември месец имаше "бяло" и "типово" брашно и "добруджа" брашно, както и "бял типов" и "добруджа" хляб. Сега вече от ноември 2019 година има утвърден стандарт "България" за "пълнозърнест" хляб, за "ръжен хляб" и за "ръжено-пшеничен" хляб. Тези хлябове не случайно влизат в гамата на утвърден стандарт "България". Това са хлябове, които се препоръчват и са включват в нормативната уредба за хранене на деца в училища и детски градини, както и в болнични заведения. Този стандарт е създаден, за да гарантира на потребителя абсолютен контрол по веригата на суровини и не е задължителен, а пожелателен."- подчерта Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

С въвеждането на новите стандарти се цели на потребителите да се предлагат традиционни за българската трапеза хлябове и брашна, от български суровини, приготвяни в миналото и предпочитани със своите високи вкусови качества. Разговаряхме с хлебопроизводител от Северозападна България. Според Костадин Георгиев, хлебопроизводител от Монтана така нареченото "боядисване" на хляба става с екстракт, който се получава при правенето на захар и това е безобидно:

"Аз не правя боядисан хляб и нямам опит в това отношение. Боядисването става съвсем безобидно, това е един екстракт, който се получава при правенето на захар. Той дори не е и отпадъчен продукт. Много клиенти питат защо е по- светъл хляба. Министерството на земеделието прави едни стандарти, в които коригираха цвета на брашната в България. Черното брашно беше марка 1150, сега е 950. Колкото се отива надолу като цифра, толкова е по-бяло брашното."- обясни Костадин Георгиев.

Какво казват потребителите? Какъв хляб предпочитат видинчани и очакват ли нова промяна в цените на насъщния с въвеждането на новите стандарти от идния месец? Това ги попитахме в анкета по темата:

"Това ни предлагат, това ядем, нямаме избор ... Няма нищо общо с хляба, който сме яли преди, защото това всичко са набухватели и консерванти ... Те могат да въведат стандартите, но дали ще се спазват ... То май вече не знаем какво ядем, всичко е изкуствено."- коментираха видинчани.

Разговаряхме и с продавач- консултант във фурна за хляб във Видин. Мартина Василева обясни, че според нея готвените промени едва ли ще засегнат осезаемо малките производители на насъщния в крайдунавския град.

"Хората са доволни и хлябът е топъл винаги. Фурната е от 21- 22 години и всичко опира до качеството, което предлагаме на клиентите си. Придържаме се към стандартите и всичко е гарантирано. Няма бои и оцветители в нашия хляб. Извършват ни се постоянни проверки ... За съжаление хлябът за видинчани е скъп. Хората са повечето пенсионери и парите не им стигат."- коментира Мартина ВасилеваОтличителното за видовете хляб и брашно по утвърден стандарт "България" е, че те са разработени в съответствие с европейските регламенти, като същевременно са спазени българските традиции, обясниха преди дни от Българската агенция по безопасност на храните.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Превръщат ли се в лукс "белите пари за черни дни"?

Според изследване на "Тренд" 73% от българите не спестяват, 90% не инвестират, а 84% разчитат единствено на доходите си от заплата и пенсия. Сънародниците ни не са големи оптимисти за тази година, като повечето от тях очакват стандартът им на живот да остане същия като миналата година. Това означава, че българите до голяма степен не..

публикувано на 05.02.25 в 10:45

Подходящ модел за България ли е президентската република?

Промяна на управленския модел в България - трайно решение на политическата криза или популизъм с користни цели ? На фона на поредицата от предсрочни избори и крехко управленско мнозинство, отново официално е лансирана идеята за смяна на парламентарната република с президентска.  На страната е нужен нов модел на управление и обществото ни трябва..

публикувано на 04.02.25 в 13:32

Кои са основните причини за катастрофите у нас

Алкохолът и наркотиците са главната причина за възникване на катастрофите в страната, показва анкета на Съюза на българските автомобилисти, проведена с шофьори през 2024 г. Анализът на данните от проучването е направен от доц. д-р Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.  След..

публикувано на 03.02.25 в 11:05

Кметът на Флорентин: Искам да променя облика на селото към по-добро

  Село Флорентин е едно от петте населени места в община Ново село. Разположено е на брега на река Дунав. Хората тук се занимават с риболов, селско стопанство, лозарство и винопроизводство. Местните говорят на влашки език. Съхраняват влашки обичаи и традиции в песенния и танцов фолклор. Материалното културно наследство е най-вече в красивите и..

публикувано на 31.01.25 в 11:20

Ще се присъединим ли (и кога) към Еврозоната?

Присъединяването на България към Еврозоната е ключов приоритет на новото редовно правителство, по който се работи усилено и в тясна координация с партньорите от Европейската комисия. Това е потвърдил министър-председателят Росен Желязков на среща с българския еврокомисар Екатерина Захариева.  От думите на премиера, става ясно, че България ще..

публикувано на 30.01.25 в 10:00

Крие ли рискове икономическото райониране на страната?

Промяна в икономическото райониране на страната поиска бизнесът преди дни и очерта приоритетите си, за които очаква съдействие от редовното правителство. Работодателите настояват и за реформа в образованието, и въвеждане на матура по математика, като част от политиките за решаването на проблема с недостига на работна сила. Според тях е..

публикувано на 29.01.25 в 10:45

Пътят Видин-Ботевград: Обещания и (без)действия

Седем години изминаха от протестите, които принудиха властта да започне да строи съвременна и сигурна инфраструктура до Северозапада. Завършването на скоростния път Видин-Ботевград обаче все още е някъде в неопределеното бъдеще, а според първоначалните ангажименти трябваше да е готов до края на 2021 година. Общо три редовни и шест служебни..

публикувано на 28.01.25 в 12:56