Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашки за регистрация на газовите уредби в КАТ /видео/

3
Снимка: Радио ВИДИН

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС. По закон срокът, в който собственикът трябва да впише в талона на автомобила промяната в горивната система е до 3 години от  издаването на  удостоверението за първоначална проверка. Ако този срок е изтекъл и това е станало след 2014 година, собствениците подлежат на глоба. Някои от чакащите в КАТ Видин за регистрация  вече са глобени, други все още не, а трети са разбрали от медиите, че трябва да подменят талона на автомобила си: 


"Преди малко ме спряха  и ми направиха глоба 20 лв, защо, заварено положение, автомобилът ми е на бензин, тя е вписана в техническия талон, но не в големия талон, никакъв срок не ми дадоха, почнаха веднага с глобите, миналата година я сложих... сега ще подменя големия и малкия талон, ще плащам, сега съм на работа, нямам време... мисля, че на момента става, същия ден, 24 лв. струва, моята газова е от 2005 година, разбрах от телевизията, не съм глобен..."


Потърсихме за разяснение и коментар по темата главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор "Пътна полиция" в ОДМВР-Видин. Той разясни какви са стъпките на поставянето на една газова уредба -  първо поставяне на газова уредба, второ - сертифициран сервиз за проверка на изправността на монтажа, трето - регистрация в КАТ:


"Монтажникът издава протокол, декларация, документ на лицето, то трябва да се яви в пункт, който е лицензиран по Наредба 32, тук съответните органи трябва да направят първоначален преглед на тази газова уредба, след като се издаде удостоверение за първоначална проверка, оттук отиваме на Наредба 1 -45, в нея се регистрират автомобилите, от МВР. Тази Наредба изисква всяка една промяна в автомобила да се  впише в базата данни и ние трябва да го впишем. Когато 2014 година влезе в сила това, отново настана суматоха. Тогава се прие, че хората все още не са готови и се написа, че промяната трябва да съобщи собственикът и той трябва да дойде тук, на място... По отношение на контрола на пътя ние контролираме дали е вписано в свидетелството за регистрация, дали собственикът притежава тези документи /удостоверение за първоначална проверка и др/ и тогава взимаме отношение... Хората са излишно притеснени, хората имат три години срок и не е необходимо да дойдат веднага и нека да се възползват от 3-годишния срок. Всяка една промяна в данните на талона трябва да се впише отново в талона."

 

По правило прегледът на газова уредба е част от годишния технически преглед на превозното средство. Вписването ѝ само в документите за годишен технически преглед не е достатъчно.  Когато си купите уредба и ви я монтират се издава протокол в два екземпляра - за сервиза и за купувача. След това се минава през сертифициран сервиз за проверка на изправността на монтажа. Оттам се издава удостоверение за първоначална проверка. Тригодишният срок, който е даден в наредбата за регистрация на уредбата, започва да тече именно от тази първоначална проверка. 


"Всеки един собственик, който трябва да попълни в талона си, че колата му върви на газ, трябва да носи: двата талона - част 1 и част 2, личната карта, двете свидетелства за регистрация, застраховка "Гражданска отговорност" и удостоверение, че системата е минала на първоначален преглед. Срокът от издаването на това удостоверение за първоначална проверка е 3 години", допълни главен инспектор Владимир Герасимов
 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09