Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметският наместник на Ослен Криводол се отчете онлайн

Днес гостуваме на мездренското село Ослен Криводол. Поводът е отчетът на кметския му наместник Роман Иванов, който е поместен на фейсбук страницата на селото. 

"Поради пандемията и невъзможността да направим общо събрание, на което да направя отчет за дейността си през тази година, реших да го публикувам на фейсбук страницата ни в Интернет, за да могат всички да видят какво е направено за това време", обяснява Роман Иванов.


Преди година, когато посетихме селото, основната му амбиция беше да направи Ослен Криводол архитектурен резерват. Днес е удовлетворен от свършеното и не крие решението си да продължи със същия устрем.

Роман Иванов идва в родното място на съпругата си преди 4 години. По професия е геолог и оставя столицата и печеливш бизнес, за да дойде в малкото планинско селце, където намира спокойствие и вътрешна хармония.

Разказва, че животът днес в селото е много по-спокоен и подреден, отколкото преди година и не отрича приноса си за това:


"Откакто бях назначен на тази длъжност като кметски наместник, виждам колко много потенциал за работа и развитие има това малко предбалканско селце. Този потенциал си дремеше от никого неизползван и някак мързеливо се движеха дните преди това.


Още с встъпването си в длъжност много исках селцето ни да стане известно. Хората да са чували името му и да знаят къде е. Тогава не знаех как ще се случи това, но такава беше мечтата ми. И ето, че година по-късно тази мечта се сбъдна, благодарение на мегалитното скално светилище в местността "Пещта", която се намира на около два километра от селото. 


Много неща се случиха през тази една година. Най-напред изчистихме всички незаконни сметища в селото. Това го постигнахме със задружните усилия на всички в селото. Улиците ни също са изчистени...




В селото живеят към 120 човека. От тях 60 % са възрастни хора, а останалите - от ромски произход. Те са активното население тук.  От социалната дейности важно да се спомене, че е осигурен топъл обяд на 18 възрастни от селото. В  изпълнение на Проект "Патронажна грижа за възрастни хора" 16 жители на селото получават почасови здравно-социални услуги. 38 местни жители в неравностойно социално положение получиха хранителни пакети от БЧК. Осигурена е работа по трудов договор на 5 човека от селото /от малцинствените групи/ - двама към ОП "Чистота" Мездра и три жени като социални асистенти...



Много от дейностите ни бяха насочени и към подобряване а инфраструктурата в селото. Одобрен е проект по програма "Малки местни инициативи" за цялостен ремонт и саниране сградата на кметството, която не е ремонтирана от 30 години. Изцяло бе ремонтиран навеса в гробищния парк, почистен бе от боклуци, храсти и дървета, неколкократно косихме тревата. Ремонтирана е автобусната спирка в центъра на селото. Монтирани са декоративни табели с имената на улиците, поставени с кошчета за боклук и боядисахме всички електрически стълбове в цветовете на българското знаме. Поставени са и 3 информационни табла на възлови места в селото..."


Още от отчета за първата година от мандата на кметския наместник на Ослен Криводол- Роман Иванов, подробности за новата фейсбук страница на селото и спомени за това, как са отбелязвани празниците в селото преди години, споделени от Диана Цветанова, можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48