Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Николина и "Женските гласове на България" с концерт-спектакъл в Белоградчик

Снимка: facebook.com/permalink

Спектакълът "Женските гласове на България", който е създаден по повод председателството на България в ЕС ще бъде представен и в Белоградчик, каза за Радио Видин Нина Николина, която е инициатор и участник в него. В концерта са преплетени различни по стил и техника на изпълнение произведения, които показват многообразието и красотата на българския женски глас, добави тя:


"Този спектакъл в най-оригиналния си вид направи своята премиера в Страсбург по повод европейското ни председателство преди няколко години. Тогава събрах няколко от най-изявените ни фолклорни певици, които са солистки на едни от големите хорове като "Мистерията на българските гласове", като "Ангелски гласове", "Филип Кутев". С повечето от тях аз съм и дългогодишна приятелка, тъй като сме завършили заедно музикалното училище в Плевен и се познаваме от преди..."


В своят акапелен вариант, концертът пътува до нетрадиционни природни сцени с уникална акустика като пещерата "Бачо Киро" и Белоградчишките скали. В концертната програма са включени акапелни изпълнения на песни от пограничния район, по една румънска и сръбска песен, както и популярната ромска песен "Едерлези" (по наименованието на цигански език на празника Хъдърлез, т.е. Георгьовден).

Спектакълът е тази събота - 26 юни, от 19 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48