Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за пазарна икономика анализира причините за бедността и неравенствата

Пандемията показа слабите страни на социалната политика

Снимка: Радио Видин

Пандемията показа слабите места на социалната политика, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Институтът проучва причините за бедността и неравенството на възможностите и дава оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в България. Според изследването има дефицити в някои от социалните услуги и липса на ефективност  при повечето социални плащания.  Резултатите показват ниския ефект от системата за социална защита върху неравенствата, липсата на адекватни инструменти за подкрепа на най-нуждаещите се и предизвикателствата пред социалните услуги на местно ниво. Нужни са промени за социалните помощи, чието изплащане е обвързано с доходния критерий, каза за изследването старши анализаторът Петър Ганев:

"Това е едно събирателно събитие на анализи, становища и данни, които сме публикували през последната година. Не е просто едни доклад, който се представя, а по-скоро събирателно събитие, затова и са покрити различни теми. Това, което се опитахме да поставим във фокуса е, че тъй като пандемията даде различен поглед върху икономиката и социалната политика в страната, много рязък удар и ефект имаше върху много групи, в това число и най-уязвимите и беше интересно да проследим дали реагират нашите социални програми на такъв шок. Това, което видяхме в общия случай, е очаквано. Обезщетенията, особено осигурителните такива, които са през НОИ, реагираха много бързо, с ръст на обезщетения за безработица, моментален, тъй като имаше ръст и в безработицата, но чистите социални програми, като да кажем месечните помощи, те почти не реагираха, те са толкова малки и както сума, и  като покритие и толкова рестриктивни, че първо нямат кой знае какъв ефект върху бедността и неравенствата в страната и отделно те не успяват да реагират на такъв тип събития, които със сигурност водят до влошаване на състоянието на много домакинства. На практика това, което достигна да хората, беше или както казахме автоматичните механизми, които са по-скоро в обезщетенията, в осигурителната система, като това за безработица или нови мерки, нови програми, които трябваше да измислим, тъй като нямахме такива готови - тип подпомагане на бизнеса и 60/40 за запазване на работни места. По патронажна грижа имаше допълнително средства по европейските проекти, насочени за топъл обяд и т.н."

Според  Петър Ганев при старите програми, при които критерий са доходите, няма нито ефект, нито промяна. Затова вниманието трябва да се насочи към тях и да бъдат променени, за да имат по-голямо покритие и по-голям ефект върху бедността. Реформа трябва да има за месечните помощи, както и за тези за отопление, които са ориентирани към най-бедните. Нужна е правилна оценка на потребностите на местно ниво и общ модел за някои от услугите, коментира икономистът Петър Ганев. 

Социалната политика, насочена към деца, лица от уязвими групи, възрастни хора в нужда, е сред приоритетите в управленската програма на Общината Видин,  отбеляза заместник- кметът по хуманитарните дейности и социалната политика Борислава Борисова:

"Спазвайки законовите разпоредби, новия закон за социалните услуги, в началото на 2021 година направление "Социални услуги и здравни дейности" бе трансформирано в общинско предприятие "Социални дейности", което съвместно с Община Видин развива 22 на брой социални услуги с делегирани от държавата дейности, съответно за деца и възрастни в неравностойно положение, с капацитет общо 364 места, а реално са обслужвани много повече от 380 лица. Към тях можем да причислим и потребителите на проект "Топъл обяд" в община Видин, където безплатна храна получават в момента 500 лица с много ниски доходи... Социална услуга е  и домашния социален патронаж. Капацитет е 200 места, но в момента 95 потребители получават храна от патронажа, като той е общинска дейности и издръжката му е от общинския бюджет. Диетично-социална кухня предлага храна на пенсионери по болест от град Видин и в зависимост от заболяванията, личният лекар определя вида на диетата  и към момента от там получават храна 83 лица в нужда."

По програмата  "Асистентска подкрепа" 186 потребители получават почасово социална и здравна помощ. За тях се грижат  62-ма социални асистенти. Програмата е финансирана от Министерството на труда и социалната политика  и голяма част от хората, включени в нея са с удостоверения от ТЕЛК. Общината се възползва и от всички възможности, които се предлагат от националните програми за заетост в партньорство с Бюрото по труда, каза още Борислава Борисова и допълни, че още над 530 души в общината получават подкрепа по механизма за лична помощ. Тя коментира също, че без държавата общините не могат да се справят сами със социалния сектор. 

Потърсихме и мненията на видинчани дали социалната подкрепа от държавата или общините достига до хората, които се нуждаят:

"Не мога да кажа, че това, което се прави е достатъчно. Трябва да се помисли най-вече за възрастните... Не достига до всички. Много хора останаха неосведомени... В тази държава има, аз го наричам скрит глад."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08