Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов ли е Северозападът за предизвикателствата на пожароопасния сезон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Може ли Северозападът да се справи с пожароопасната обстановка, която настъпи със затоплянето на времето и масовото горене на стърнища от земеделските производители? Има ли опасност и тук да дойде огненият ад, който наблюдавахме през миналата седмица в Южна България? Каква е подготовката на противопожарните ни екипи и какви съвети ще дадат специалистите?

На фона на множеството сериозни пожари в страната и прогнозите за нови високи температури, както и червен код за опасност от пожари, как бихме реагирали и какво трябва да знаем, за да избегнем трагедии. По темата говорят началниците на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейности" към РД ПБЗН във Видин и в Монтана - главен инспектор Пано Панов и гл. инспетор Иван Иванов, както и Ивелина Матева, кметски наместник на село Палилула за организираната от нея местна гасаческа група.

От 5 август със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища в земеделските площи. А служители на пожарните във Видин и във Враца излязоха с апел към жителите на Северозапада. Сухото време, високите температури, изсъхналата растителност и вятъра са факторите, които предизвикаха пожари на много места в региона и страната. Често пъти причина за предизвиканите пожари  е небрежност при работа в земеделските земи, както и неправилното боравене  с огън или безотговорно изхвърляне на фас от цигара. От двете регионални дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" припомниха и основните правила за пожарна безопасност през летния, пожароопасен сезон.

"Обстановката в страната никак не е добра, но като изключим 1-2 случая на запалени сухи треви, нещата в областта са под контрол. Пожарите не са чак толкова сложни" обясни главен инспектор Пано Панов - началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейности" към РДПБЗН във Видин.

"По отношение на превенцията, в началото на противопожарния сезон, на сайтовете на ОДМВР, на ОД "Земеделие и гори" и на фейсбук страницата на ОДПБЗН във Видин, са качени материали на тема недопускане на пожари през пожароопасния сезон и опазване на земеделските култури от пожари. Освен това кметовете на общини са издали заповеди, с които се въвеждат мерки с цел ограничаване и недопускане на пожари в полския и горския фонд. Част от превенцията е и издаване на актове на хората, за които е установено и доказано, че нарушават забраната за палене на сухи треви и стърнища. От началото на пожароопасния сезон са издадени 7 акта. Едно наказателно постановление е от 50 до 200 лева... Имаме и мобилни екипи, които обикалят населените места... Хората, които забележат горене и признаци на възникване на пожар, първото нещо, което трябва да направят е, да се обадят на телефон 112, да бъдат ясни и изчерпателни при подаването на информацията къде се намира пожарът и на каква площ е- това е основното. От началото на пожароопасния сезон- от месец юни до момента, екипите са обслужили общо 172 произшествия..."

Сред най-честите причини за възникването на пожарите е човешката дейност, допълни главен комисар Панов и призова за по-отговорно отношение при боравенето с огън и леснозапалими материали при работа или  битови дейности в домашни условия.

От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Враца също твърдят, че са предприели необходимите мерки за предотвратяване на пожари. В региона продължават срещите  с кметовете на населите места, представители на земеделски кооперации, собственици и ползватели на земеделска техника, на които се обръща внимание за засилване на тяхната  бдителност по отношение на пожарната безопасност.

С около 24 % са се повишили пожарите на територията на област Монтана. Това обясни главен инспектор Иван Иванов- началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РД ПБЗН Монтана.

"Това се дължи основно на топлото време, а липсата на дъждове води до изсъхване на тревистата растителност и лесното й запалване и разпространение. Населението е необходимо да спазва някои правила, като изхвърлянето на незагасени клечки кибрит и фасове не трябва да се случва. Небрежността при боравене с огън от страна на някои работници, пастири и туристи, техническата неизправност при извършването на дейности в земеделските земи, също водят до пожари. Природните явления, късо съединение и авариите на електропроводи в близост до горите, също са сред причините за пожари. Най-честата причина обаче за възникването пожари в област Монтана е небрежност при боравене с открит огън в близост до населените места...

От две години имаме много добра практика с Разплащателната агенция на Държавен фонд "Земеделие", които извършват необходимите проверки и при запалени стърнища се стига до финансови корекции в субсидиите, които получават, ако земеделските производители допуснат пожари в техните обработваеми земи..."

Полезна е инициативата в село Палилула, община Бойчиновци. То се намира в подножието на два склона на Стара планина, заобиколено от гори, където често стават пожари. Тази година обаче са успели да се опазят от тях.

"Справяме се с доброволческия отряд, който е от селото", обясни кметският наместник Ивелина Матева.

"Членовете на отряда са оборудвани с тупалки, които са разположени на различни места в населеното място, за да може при възникването на пожар да се реагира бързо и адекватно до идването на пожарникарите. Разчитаме на добрата координация и бързо оповестяване на телефон 112, че имаме инцидент и нужда от помощ. Тупалките се намират в дворовете на доброволци от селото, до входната врата на имота им, за да не се чудим при нужда къде сме ги оставили. Те си стоят там целогодишно- няма летен, няма зимен сезон. Средната възраст на доброволците ни е 64 години. Повечето са мъже, но има и три жени. Но при нужда хората дори да не са в доброволческия екип, взимат лопати, мотики, ножици и също излизат на терен да помагат...

Инструктаж им правим редовно- от Гражданска защита в годината един път идват специалисти, които ни разясняват как да реагираме при бедствия и аварии, наводнения , земетресения и при пожари..."   

"Най-важното при пожар е правилната оценка на ситуацията и да се спазват мерките за безопасност. Важно е и обучението на хората, които участват в гасенето на такива пожари. Важни са инструктажите и екипировката", каза за БНР комисар Тошко Бързилов- най-награждаваният огнеборец у нас, с над 36 години опит. Дълги години той е бил и ръководител на оперативния център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".


Целите интервюта и подробности по темата, може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45