Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ “Иван Вазов” - Вършец се включи в програмата “Училища за пример”

Училището е първото в област Монтана, което ще работи по програмата

програмата "Училища за пример"
Снимка: "Заедно в час"




 27 училища от 18 области и 21 населени места влизат в  новия випуск на "Училища за пример" на фондация “Заедно в час”.  Те са избрани от 99 кандидатури на училища от цялата страна, които комисията по подбор оцени като много силни, а програмата има за цел да  подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището - казва ръководителят на проекта Ивелина Пашова:

" ..Това е програма за училища, които искат да въвеждат повече иновации в своето преподаване, да усъвършенстват методите на управление на училището. Всичко това го правим с крайната цел - учениците да имат по-високи резултати, да се чувстват по-добре в училище, да проявяат по-голяма самоинициативност.  В момента имаме удоволствиет ода работим с три училища от Северозападния регион. Едното е СУ"Иван Вазов" от Вършец, другото е ОУ "Иван Вазов" от Видин, работим и с ОУ "Св. Климент Охридски" от Бяла Слатина."


СУ “Иван Вазов” от Вършец е част от втория випуск на програмата “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”. Училището е първото от област Монтана в програмата. Обучението е изключително полезно и практически насочено, обсъждат се теми, които касаят взаимоотношенията между ученици и учители - казва  Емилия Русимова, главен учител в СУ “Иван Вазов”  - Вършец:

 "Идеята беше да ни подготвят за работа с колектива от учители, които ще работят по първата тема от проекта. Тя е предвидена за начален курс и е за ученици, които нямат за майчин език българския. ...Самото обучение мога да споделя, че съм доволна от този формат, тъй като нашето училище  работи в сферата на професионалните учещи общности, за мен беше полезно да надградя тези свои знания.  Доразвих представата си за работа в такава общност, учим се преди всичко чрез преживяване...Обучението е много успешно, научихме се да се доверяваме, да поемаме отговорност..."


Първите обучения в програмата за новата учебна година започнаха  на 21 август и продължават до 4 септември.  В обученията ще вземат участие общо над 150 директори, зам.-директори, главни, старши и други учители, избрани от училищата. Заради мерки за безопасност училищните екипи са разделени на две групи, които ще преминат през идентични обучителни сесии в рамките на една седмица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10