Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как реагира обществото на новите противоепидемични мерки

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

От 7 септември в страната вече са в сила нови противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Те ще са валидни до 30 октомври, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. Мерките предвиждат носенето на предпазни маски и спазването на физическа дистанция при посещения на занимания в езикови школи и обучителни центрове, кина, театри, музеи и галерии. Забранява се провеждането всички масови мероприятия на открито като събори, фестивали и концерти. Кината и театрите ще работят на закрито с капацитет до 50% от посетителите, но със спазването на дистанция и носене на маски. За музеите и галериите се въвежда условие, че не трябва да има повече от един човек на площ от 8 квадратни метра. С 30% от капацитета си ще могат да работят езиковите центрове и танцови школи. На сватбите и тържествата на закрито вече се допускат до 30 души, а на открито- до 60. На пазарите и тържищата бе въведено еднопосочно движение и спазване на дистанция от 1,5 м. За свиждане в болници се допуска по един посетител, но той трябва да бъде с пълен комплект от предпазни средства. 

Представителите на ресторантьорския бранш отново бурно реагираха на обявените нови противоепидемични мерки. 

"Мерките се затягат навсякъде, така че неминуемо и при нас ще се стигне. Нищо чудно да се стигне и до пълен локдаун, като в Европа... Още плащаме зимни разходи. За жалост имаме групи, които са ни септември, октомври, ноември и по новите изисквания, които ще искат 30% капацитет в ресторант или 100% ваксинирани, по-скоро ще паднат групите", заяви Радослав Младенов- собственик на заведение в Белоградчик.

В някои градове на страната още през миналата седмица започнаха протести на представители на този бранш. 

"Не може, когато вървят здравни мерки за ограничаване дейността на сектор на икономиката съответно, да няма изготвени икономически и социални мерки", коментира Павел Петров- съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

На спортни събития, които са на открито, може да има до 30% заетост на капацитета, а всички, които са на закрито, ще са без публика. Фитнесите ще могат да работят също с капацитет до 30%, но груповите тренировки се преустановяват, разрешават се само индивидуални. 

"Ситуацията е такава, че те ни убиха още при миналите затваряния и половината хора се отказаха вече да тренират", обясни Светломир Гергов от клуба по културизъм "Бъдин" във Видин.

Артистите също са сериозно обезпокоени от новото затягане на мерките заради коронавируса.

"Все по- малко ще бъдат нашите срещи. Пак няма да има концерти, пак вкъщи ще гледате едни и същи сериали... Ние вече нямаме правото да работим. Те на нас ни отнемат правата да работим", заяви певицата Силвия Кацарова.

Видинчани също коментираха новите противоепидемични мерки. Според някои те са твърде крайни, а според други, в сравнение с останалите държави, у нас мерките не са толкова строги:

"След като има увеличение на заболеваемостта, трябва да има и мерки... Мерките са нужни, защото вирусът се разпространява... Трябва да се засили процесът на ваксинация... Не би трябвало да ги затварят, защото няма пари. Държавата няма пари..."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45