Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца
Снимка: Община Мездра

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен, в местността "Градище" и в крепостта "Калето" в Мездра. Някои от най-интересните разкрития са от спасителните разкопки, обясни директорът на Регионален исторически музей Враца Георги Ганецовски:

"В обекта при Лютидол се откриха неизвестен вид погребения, случили се през периода 4-5 век. Говорим за време, когато официално в римската империя християнството е прието като задължителна религия, безалтернативна. Оказа се, че специално в този регион живеят местни анклави, които продължават да си практикуват техните езически обреди, обичаи. Тук визирам погребенията. Става въпрос за погребения в специално оформени каменни клетки, чрез трупоизгаряне, съответно с много богат инвентар, който тепърва се обработва и обобщава, и тепърва ще ни дава интересни резултати." 

Вторият обект, който археолозите проучват по трасето на новия път, е в землището на село Дърманци. Там са установени няколко периода на обитаване от времето на ранния неолит до късното средновековие, като последният се оказва най- интересен, обясни археологът:

"Тук попаднахме на няколко каменни структури, с малка площ, които могат да поберат до двама човека. В момента ги интерпретираме като вид убежища. За момента, тъй като в една от тях, бяха открити два скелета на погребани по християнски начин човешки индивиди, интересното е, че имаме погребения, които не са в некропол, това е абсолютно различно и нестандартно за този период, и след това такъв тип структури - убежища, които маркират някакво бедствие. Така че допускаме, че става въпрос за убежища, свързани с чумата. Звучи ни актуално в днешно време, един вид карантина, които в един момент явно са били напуснати и опожарени, може би пак свързани с разпространението на някакво такова бедствие. Така че - съвсем нова информация за нашия регион, че и в национален мащаб, която ни се явява изключително ценна." 

Тази година завършиха археологическите проучвания в крепостта "Калето" в Мездра. Находките от нея са над 200. Най-интересните находки от целия археологически сезон ще бъдат показани в традиционната изложба "Нови постъпления във фонда на врачанския музей", която ще бъде открита през пролетта на следващата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20