Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При работа в неприсъствен ден се заплаща с увеличение единствено извънредният труд

Само надницата на официални празници е минимум двойна

Снимка: Радио ВИДИН


Заради съвпадането на 25 и 26 декември 2021 г. с почивните събота и неделя и 01 януари 2022 г. със събота, предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат общо с три дни повече. Следва да се има предвид обаче, че минимум двойно възнаграждение се полага само за работата през дните на официални празници, а ако трудът в тези дни е и извънреден, надницата е четворна.

Как се заплаща трудът по Коледа и Нова година? 

"Съществуват двете хипотези: едната е т.нар работа подневно отчитане на работното време и работа при сумирано отчитане на работното време. Вече как се работи в конкретното предприятие е утвърдено във вътрешния правилник, изготвен от работодателя. При подневно отчитане на работното време работникът следва да получи за работата си на официалните празници надницата си, която да е умножена по 4. Ако се работи на сумирано работно време - надницата се умножава по 2. Трябва да е ясно, че при всички случаи, т.е щом се работи на празничен или почивен ден, се полага допълнително възнаграждение. При подневно отчитане на работното време, когато се работи на 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица, празничните дни се явяват и почивни. За тези дни се полага заплащане на извънреден труд, който представлява удвоената надница за съответния ден. Но тъй като е и официален празник, удвоената надница се удвоява още един път. По този начин работникът ще получи 400 % от своето възнаграждение. Когато работното време е при сумирано отчитане, тогава съответният празничен ден може да се падне работен. Това е според графика на работодателя. За този ден не се изплаща извънреден труд, а само двойна надница заради това, че е празничен", обясни Димитър Петров, директор на Инспекция по труда - Монтана.

За работата на т.нар. неприсъствени дни, с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо възнаграждение единствено ако трудът е извънреден, като увеличението е със 75%. Неприсъствени са дните 27 и 28 декември 2021 г. (понеделник и вторник) и 03 януари 2022 г. (понеделник).

"Съботата и неделята са почивен ден, но това не е празничен ден. Когато хората работят на подневно отчитане, ако работната смяна е от понеделник до петък, за уикенда се пуска заповед. Тогава за уикенда се пуска заповед. За тях този ден става работен, но като извънреден труд. Ако режимът е сумирано отчитане, то този ден е работен и не се полага заплащане за извънреден труд".

За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд. Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис. 

Независимо от начина на отчитане на работното време, трудът, положен на официален празник, се заплаща с минимум 100% увеличение. Самият начин на отчитане на работното време - подневно или сумирано, както и дали лицето работи в условията на ненормиран работен ден, имат значение при заплащането на извънредния труд, положен в празнични и почивни дни



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20