Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Бабинден даруват родилките

Бабинден в Неговановци- преди и сега

5
Снимка: Радио Видин

Във Видинското село Неговановци всяка година отбелязват Бабинден, като обичаят е да се посетят родилките, които са станали майки през изминалата година. В селото през 2021 година има четири нови "мъжки" майки. Те са дарени с поздравителен адрес от читалищното настоятелство и с топло одеялце за бебенцата. При последната родилка за миналата година - мама Елена и бебе Константин, от читалището са извършили специален ритуал - майката, бебето и бабата са дарувани, както се е дарувала "мошиката", след което на празнична трапеза са разказани истории това как в недалечното минало родителите са отглеждали децата си и как се гледат днешните бебета.

В местното читалище пазят и спомени за бабите-акушерки, разказа секретарят Мариана Димитрова: 

"Още от началото на миналия век в нашето село съществували баби, известни с тяхната смелост и отзивчивост при израждането на бебета. Допитала съм се до старите хора и те ми разказаха доста интересни неща. Баба Ракила е на 84 години. Тя разказва за една баба Лазаруца, която дори е помогнала тя (баба Ракила), да се появи на бял свят. Ходила е тази баба и по тъмното, взимали я от вкъщи, за да помага на родилките. А когато се е родила баба Ракила през 1938 година, те дарили баба Лазаруца с вълнен красив шал и бабата доста дълго време носела този шал... Така хората един вид се отблагодарили, това е от благодарност към тази жена. Хората, кой с каквото могли, с това я дарували бабата, кой плат - някаква басма, някога навремето се е давало или дреха. Пример ще дам - в Неговановци дарували бабата с престилки от онези автентичните престилки, дето ние сега ги носим в народната носия, забрадки, ние в нашето село имаме едни интересни, наричаме ги "чумбир де матааса ку чукур" ще преведа, че това е копринена забрадка, кърпа с едни плетени ресни. Така баба Ракила разказва, че е имало почит към тази баба. През 70-те, 80-те, 90-те години в селото е имало здравна служба, където са работели един фелдшер (и аз го помня - чичо Кольо, той е от Ясен), и една акушерка - леля Савина от Винарово. На всеки празник Бабинден сдружение на жени от Неговановци ходели в службата. Те дарували тази жена с най-различни подаръци в знак на уважение, че тази жена помагала за отглеждането на децата... Тогава в тези години, имам спомени, че кметовете са подарявали подаръци на тези, които през годината са станали майки и най-вече на многодетните майки. Много почитали многодетните майки... Моята майка разказва, че голяма роля в семейния празник имала "мушиката" - кръстницата, сега както я наричаме."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50