И тази пролет трепетно очакваме един от най-големите християнски празници - Великден. Част от подготовката е и украсата на дома, с която можем да се потопим в магията на празника през светлите дни.
За да събудим истинското великденско настроение в нашия дом, трябва да помислим и за малките елементи от декорацията. Спокойно можем да поставяме различни тематични орнаменти навсякъде из дома ни - кошнички за яйца, декоративни гирлянди, изкуствена пролетна тревичка или порцеланови фигурки. Красиви са и бродираните великденски яйца, които са актуални напоследък.
Именно такива бродирани яйца изработва Светослава Виткова, която е член на Регионална занаятчийска камара във Видин. Тя се занимава с изработването на великденска украса от 30 години и споделя, че за нея украсата е изключително важна част от всеки празник:
"Великденската украса е хубава, първо, защото идва пролетта, върбите са се раззеленили, а и върбите са символ на този празник и е хубаво човек да си украси и за настроение".
Още преди години Светослава, заедно със своята приятелка Славяна Тодорова, започват да изработват заедно великденска украса.
"В началото съм започнала с истински черупки, които бяха много трудни за работа, защото много се чупеха. След това преминахме на дървени и от десетина години започнахме да ги украсяваме и с красивите бродерии и шевици... Едните са дървени, които рисувам, а тези бродираните ги обличаме върху стиропор, за да са и по-леки, и по-трайни, и по-лесни за работа. Предимно на великденските яйца са изобразени патенца, пиленца, великденски заек, цветя също - много добре се получават на яйцата, защото все пак са символ на зараждащата се пролет. И от няколко години любимите ми шевици, оформени предимно като лазарки."
Светлана споделя, че хората харесват и проявяват интерес към всичко - великденски венчета от върба, дървени яйца, на които са нарисувани животни, играчки във формата на зайчета и мишки. Основният материал, който Светослава използва за оригиналните стирипорови бродирани яйца е панама, като прибавя куп други елементи, за да придаде завършен вид на яйцата:
"Използвам панама, различна големина, зависи от модела - колко е голям. Колкото е по-голям, толкова по-ситна е панамата и по-трудно се шие. Отзад за гръбчетата слагам някакъв плат, който е разтеглив, за да може хубаво да се опъне и да няма гънки, ширитчета различни за украси, топчета, цветленца."
Светлослва и Славяна имат редовни клиенти, които вече притежават повечето от изделията, които двете жени са изработвали през годините. Затова и всяка следваща година прибавят към асортимента нещо ново.
"Тази година за пръв път съм правила и бродирани престилки за бутилки, също с патенца, с цветленца... Едното е със зайче, бутащо количка с яйчица, така че пак да е свързано с празника."
Бродирането е на принципа на шиенето на гоблен, но се използва метода на "кръстче", както са ни учили навремето в училище, разказва Светослава. Схемите за бродиране намира в интернет, където има цяло изобилие от групи във фейсбук, пинтерест и т.н.
"Има много жени, които това правят - на компютър работят, правят схемите и ние се възползваме...има и платени. Много красиви схеми правят рускините, но те са и страшно трудни за изработка. Те са с много конци, с преливащи се конци, но пък стават много красиви. Но е много бавно и трудоемко".
Светослава споделя, че времето за изработването на едно яйце е различно, но никога не отброява часовете, защото обожава да твори.
"Преди време прочетох една притча: Една дама отишла при един майстор да й изработи нещо и го попитала накрая: Колко пари струва? И той казал: 20 лева. И тя казала: Не е ли много, Вие го направихте за 10 минути. И той казал: Да, но ми отне 20 години, за да мога да се науча да го правя за 10 минути... Времето също е относително - една бродерия, ако седна и ако само това работя, мога да я направя примерно за един ден, мога да я направя и за два, зависи. После самото монтиране. Панамата трябва да е леко намокрена, да изрежеш яйцето, да я опънеш хубаво, за да няма ръбчета, да изчакаш да изсъхне, така че времето е много относително. Но когато правиш нещо за удоволствие, аз лично не засичам време".
В момента цените на конците са скочили много, но Светослава е запазила цените на творенията си.
"Не го правя за някаква печалба, правя го, защото ми доставя удоволствие, да творя тези неща и вече ако някой го оцени и си вземе - добре дошъл, радвам му се, че е харесал моите неща".
Някои видинчани ценят великденската украса и тя е важна за атмосферата у дома им:
"Това е светъл празник, който ако няма украса- то не създава настроение. Затова трябва да имаме винаги хубава украса, не може да няма украса... Изключително важна е както за Коледа, така и за Великден... Много е важна, то всява радост за този ден и за нас възрастните, но най-вече за дечицата. Старая се от всичко да сложа, въпреки че нещата не са много розови в България, ще се постараем да има от всичко... Слагам издухани яйчица и ги рисувам - обикновено цветя, животинки. Едно време правех и червени с кръсчета, аранжирам си с разни сувенирчета... Украсявам си да, винаги. Правя си - имам едни поставчици за яйца с крачета, много са хубави, като половин черупка, все едно е счупена, яйчицата си ги слагам и иконата си слагам. Едно дърво си правя също великденско - в една саксия си слагам клончета и примерно една седмица преди празника, изпразвам яйца, боядисвам ги празни, връзвам с панделчица и висят- като коледно дърво, но великденско... винаги си го правя."
"Неделник" отново е тук. Очакват ни прекрасни гледки с осмото издание на туристическото предизвикателство "Пъстрина Run" . В най-големия лозов масив във Видинско отбелязаха Трифон Зарезан . Традиционното зарязване на лозята се състоя в землищата между селата Гомотарци и Кошава. За поредна година самодейците от Народно..
Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета неделя след Петдесетница. Днешната неделя е посветена на евангелската среща на Спасителя Иисус Христос с жената хананейка . Почитаме и Евангелското събитие, наречено Сретение Господне . "Когато свети Симеон се усъмнил, че земна Дева може да роди предвечния Бог, му било дадено..
Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2024 година, се проведе днес в Кула. Инициатива е на Община Кула и Народно читалище "Просвета- 1872". Конкурсът беше в три категории - за най-добро бяло вино, червено вино и розе. Участниците трябваше да представи в читалището конкурсен експонат - бутилка вино от 0,500 мл. По традиция кметът..
Малко са авторите, които успяват да създадат по-изкривени, неприятни и в същото време така възхитително забавни герои от американската писателка Саманта Даунинг . В романът ѝ „За ваше собствено добро“ такъв герой е Теди Кръчър – преподавател по литература и учител на годината в елитната академия „Белмонт“. Академия „Белмонт“..
Рубриката "Професия хоби" ни среща с една дама, за която здравословното хранене не е просто избор, а начин на живот . Връзката на Елеонора Евдокимова със сладките изкушения започва още от детството, когато баба ѝ е била ненадминат сладкар, а малката Ели тайничко си е мечтала един ден да бъде толкова добра, колкото баба си, и изглежда,..
В "Едно", предаването, което се излъчва със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин представяме събитията, които предстоят през годината през фондацията. Поднасяме и информация, която може да е полезна за хора с увреждания - на какви отстъпки имат право при плащането на местите данъци, а също така и как да се възползват от..
Днес е Международният ден на бижутера , професионален празник на майсторите на това изящно изкуство. За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Там за първи път е направена резба върху камък, а по-късно - украшения с благородни метали. Ще ви срещнем с майстора бижутер Димитър Папазов от София, който е свързан и с Враца...