Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново игрище в Неговановци стои заключено- защо и докога?

Снимка: Радио ВИДИН

Новоизградено спортно игрище в село Неговановци, община Ново село, стои заключено, а местните деца играят край оградата му. Тръгнахме по "следите" на сигнала на слушатели на Радио Видин. 


Спортното игрище, което се намира в двора на бившето училище в селото, стоеше празно, а в близост- на улицата, играеха деца с футболна топка. Те споделиха, че нямат достъп до съоръжението, защото се заключва с катинар, а високи огради възпрепятстват достъпа. 


"То е затворено. Кметицата не го отваря, за децата е, но тя не го отваря... Не сме виждали никой да играе, откакто е построено... Искаме да ни отвори игрището и да играем малко мач", разказаха децата.


Според възрастен мъж от селото, вероятната причина е това, че игрището още не е официално открито:


"Готово е, но те ще го открият и е затворено сега там... Значи то щом е затворено, значи има нещо. Трябва да има някакъв ред, понеже те отиват там и си играят, правят боклуци, сега трябва да бъде чисто. Но е хубаво, че направиха за децата". 


Спортното игрище е изградено със средства по Програмата за развитие на селските райони. Срокът за реализиране на проекта е бил до 7 май 2022 г. В момента е заключено, защото се чака комисия, която да разреши експлоатацията на обекта. След това всички деца ще могат да спортуват на игрището, обясни кметът на Неговановци Емилия Крумова:


"Игрището е изградено върху старото игрище на вече закритото училище... Изкуствена настилка има, заградено е с 4-ри метрова ограда. Когато играят децата, топката да не изскача и да предпазва. Има изградени футболни врати, баскетболни табла и могат да спортуват всички деца от общината, разбира се, стига да съхраняват, да пазят... Ключът още не ми е връчен, тепърва тогава ще трябва да ми връчат и мрежите на футболните врати, които ще се поставят. Предстои почистване около площадката, училищния двор, трябва да почистим малко тревите, да изкосим. И се надявам тази седмица, предполагам, че заради почивните дни, затова не е дошла комисия, но се надявам в следващите дни или поне до края на тази седмица вече децата да могат да спортуват. Разбира се ще се отключва и вечерно време ще заключваме игрището в късните часове, тъй като през нощта няма как да спортуват, не е осветено... За да имат обекта за по-дълго време и с тази цел е изградено и видеонаблюдението, със съдействието на кмета на общината, за да няма разграбване, за да няма кражби, за да няма разрушаване или евентуално ако нещо се разруши, да могат да се възстановят щетите... През ден, може би всеки ден питат, ние кога ще може да спортуваме и всеки ден им казвам- имайте малко търпение, докато минат и одобрят финансирането..."

Стойността на спортната площадка е малко над 97 хиляди лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00