Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търнава - едно живо село

12
Снимка: радио Видин



Гостуваме на село Търнава, най-голямото село в община Бяла Слатина - с красив и озеленен център, с възстановена църква,  с художествена сцена на открито. Предполага се, че селото е основано от славяните още през 7 век. Името му е славянско, произлязло от думите "трън" и "тръни". В Търнава живеят над 1800 души. Има училище, детска градина, деца, които посещават учебните заведения. Тук е построен първият селски стадион в община Мездра, който след толкова години ползване, в момента се нуждае от ремонт. Хората от селото намират работа  в предприятията в Бяла Слатина, Мездра, Враца и Козлодуй.



Трети мандат кмет на Търнава е Габриела  Раловска, вече 11 години е избирана от съселяните си. По професия е педагог, но предпочита да е кмет на Търнава:

"Селото заслужава да се случват добри неща... Това е най-голямото село, бяхме 2500 човека, сега сме между 1800 до 2000 души... Може би близостта до Козлодуй и до общинския център прави селото ни оживено, 200 ученика имаме, 100 деца в детската градина... Има живот в селото... Има традиции в това да се организират концерти, театри, културни събития."


Читалището в село Търнава е с нова визия, на няколко етапа се е правил ремонтът, от 2012 г до сега, обяснява кметът Габриела Раловска:

"Реновирано е изцяло читалището ни , 2012 направихме покрива, впоследствие е направен вътрешен ремонт и то функционира доста добре, в него наистина има живот... Всичко, което се направи в последните години успяваме да надграждаме и може да се види какво е направено. В момента имаме амбиция да продължим с асфалтирането, стараем се да поддържаме онова, частично подменихме водопровода... но е крайно недостатъчно. Това е моя амбиция - да се направи канализация в селото... Обновено е изцяло уличното  осветление, обновени са парковете и чешмите, има нови детски площадки... Обновен е центърът на селото с помощта на доброволци и хора, които милеят за селото."



Цветни автобусни спирки красят селото, върху тях са изрисувани сцени от народни приказки и са написани мъдрости от български писатели.


В Търнава  е направена открита сцена, където се провеждат всички тържества и събития, казва кметът Габриела Раловска:

"Провеждаме фолк фестивал "Ехо в родния край" - събитие, което събира хора от различни краища на България, летен празник, на 13 август ще бъде..."


Кое е най-важното в работата ѝ като кмет:

"Най-важното за мен са хората и живота тук, да имаме най-необходимите неща, това го дължим на хората, защото ние имаме същите потребности като хората в града. Да гарантираме спокойствие на хората, да живеят спокойно... Ние кметовете сме проводникът на хората към институциите..."

В село Търнава се изпълняват различни социални програми, успешно се реализира  проектът "Топъл обяд", по който 105 човека получават безплатен обяд. Има и домашен патронаж, личен и социален асистент...

Църквата в село Търнава носи името на "Свети апостол и евангелист Лука". На 18 октомври е храмовият празник на църквата, на който се събират хората. Църквата е действаща, всеки ден до обяд е отворена.
Два пъти и е правен ремонт, а стенописите са възстановени  с дарението на Стилиян Чомаковски от село Търнава.


 "Хората осмислят живота на един кмет" казва Габриела Раловска и добавя:

"Почти 80% от хората в Търнава са гласували да бъда техен кмет, имат ми доверие и трябва да го оправдая"



В село Търнава има около 200 ученици, които посещават училището, проблем е това, че  училището няма физкултурен  салон, това е една от целите, която кметът иска да реализира.

 
НЧ "Напредък 1898" село Търнава развива активна дейност, Катя Заешка е секретар на читалището, в момента се подготвя фолклорния фестивал   "Ехо в родния край - Георги Горелски".

Хората в Търнава са трудолюбиви, по-голяма част от тукашното население е слязло от балкана, в миналото те са намирали работа в предприятията, в  селското стопанство, днес липсата на работа е накарала младите да си тръгнат от родните места.

 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45