Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде да се скрием при гръмотевична буря

Снимка: Светослав Цветанов

Зачестяването на инциденти в резултат от мълнии се наблюдава в глобален мащаб. Причината е климатичните изменения, заявиха от Планинската спасителна служба към БЧК и дадоха съвети как да се предпазят хората от тези природни феномени. Мълниите представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност и могат да достигнат над милион волта напрежение и са с унищожителна сила.

"Попадайки върху човек или до него в близост, пораженията могат да бъдат катастрофални. Как да се предпазим от такива бедствия? Първото и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че съвременните средства за информация дават много точна представа и прогноза къде, кога и как биха могли да се случат такива явления. Ако има такива опасности, да избягваме по време на периода да бъдем навън. Или, ако се случи така, че да бъдем навън, да направим всичко възможно да се приютим в сграда или да останем в колата, ако сме в кола. Основната опасност е да стоим отвън. Най-опасно е открити площи или пък до самотни дървета или гора", каза Емил Нешев- директор на планинска спасителна служба към БЧК. 

След отминаване на бурята е хубаво да останем поне още половин час на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до 10 километра в хоризонтална посока. Не трябва да има по себе си електронни устройства и метални предмети. Ако е на открито пространство, човек трябва да клекне, ръцете не трябва да опират земята.

Основната причина за смърт при попадане на мълния е директният удар. Шансът за оцеляване е минимален, тъй като пораженията върху човешкия организъм са много големи, каза д-р Едмонд Йорданов към планинската спасителна служба:

"Когато сме застанали близо до голямо дърво, мълнията поразява дървото и преминава към човек. Най- сериозно, което би предизвикало смърт, е спирането на сърдечната дейност и засягането на дихателния център..."

Ако има пострадал от мълния, който е неадекватен в момента или в безсъзнание, но има пулс и дишане, то той ще се оправи. Вероятността за настъпване на летален изход е при хората, които нямат пулс и дишане. Затова при оказването на първа помощ при тях се прави сърдечен масаж и обдишване. 

Още от съветите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15