Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдете внимателни с промоциите

Снимка: БГНЕС

Наближава кампанията за намаления "Черен петък", като акцията е обявена да се проведе през последната седмица на ноември. По-ниски цени на стоките след това ще бъдат обявени за Коледа и Нова година. Новото сега е, че търговците вече по-трудно ще прилагат стария трик "намаление в намалението". Причината е, че от средата на тази година действа разпоредба, която казва, че при всяка следваща кампания за намаление отстъпката се изчислява от цената преди първото намаление, съобщиха от страницата в социалната мрежа "Ние, потребителите". 


Съвети за какво да внимаваме даде Габриела Руменова, която в продължение на 15 години беше пиар на Комисията за защита на потребителите, а сега е един от основателите на страницата "Ние, потребителите": 


"Основно да знаят, че търговците при тези кампании ще се опитат да ги примамят с високия процент отстъпки и може би тук е моментът да кажем, че една нова разпоредба в законодателството цели да ги предпази от подобни рискове. Тя гласи следното, че при прогресивно намаляване на цената, предишната цена е тази, която е била прилагана преди първото намаление. Преди беше така, че ако се обяви второ намаление, както понякога, знаете, че след Черния петък веднага следва коледно, новогодишно - търговецът прави отстъпка от последната прилагана цена, която е била намалената и така изкуствено сформира единия процент - примерно първият път е било 20%, вторият път- 10, пише 30% на намаление, обаче, ако изчислим от първоначалната цена 30% всъщност се появява една крайна цена, която е различна от тази, която би трябвало да бъде, за да може да е коректно изчислена... Потребителите трябва да бъдат зорки и да следят как се движат цените, за да не бъдат подвеждани. Има и някои други трикове, които търговците прилагат при такива акции. Обикновено пускат лимитирани серии. Използват тези акции, за да могат да уверят хората, че са пуснали определени стоки, които не могат да бъдат намерени на пазара, които са по-интересни като вид и са с по-различни характеристики от обикновено. Хората понякога проявяват интерес към тях, защото има се предлага уж нещо различно, а пък търговецът по-скоро се освобождава от залежали стоки или такива, които иска да изчисти от складовете си, само защото ги е ребрандирал по някакъв начин и успява по-успешно да ги маркетира."


За какво още да внимавате чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Кирил Кирилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58

В "Музикална зона" на 26 септември 2024 слушаме музика из филма "Ескадрилата"

Филмът  "Ескадрилата"  е създаден през 2006 г., като автор на музиката му е композиторът  Тревър Рабин  – бивш китарист на рок група  Yes . Рабин създава музика за над 40 филма, като една от любимите му тематики е военната. В "Ескадрилата" са преплетени военни ритми, лирични теми и мотиви, обхванати от приключенски дух. Бойните действия от времето..

публикувано на 26.09.24 в 09:00

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54