Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени ни подготвят за срещата с нови вируси

Снимка: БГНЕС

"Ловци на вируси" идентифицират новите потенциални причинители на заболявания при човека. Това са учени, чиято цел е да сме подготвени за срещата с вирусите, преди те да дойдат при нас, защото обикновено изоставаме, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя поясни, че всяка година се откриват от 2 до 6 нови за човека вируси, които идват от животните:

"Разбира се, че вирусите се изменят, те са доста уязвими, в тях настъпват мутации. Има и други генетични събития, които могат да улеснят настъпването на изменения. Но да не забравяме това, че вирусите населяват планетата от милиони години, много по-рано от появата на човека, дори и на древните хора. Смята се, че има 1 600 000 вируса при бозайниците и птиците и някъде около 700 000 от тях могат да инфектират хората, но само 250 от тях са идентифицирани. Затова се говори за "ловци на вируси", също за програми за "ловци на вируси". Разбира се, "ловците на вируси" това са учените, които идентифицират новите вируси...Идеята на тези програми, както казват учените, е ние да отидем при вирусите и да се подготвим за тяхното идване, преди те да дойдат при нас, защото обикновено ние изоставаме в реакцията си, научаваме за новите вируси, когато вече са сред нас, разпространяват се и предизвикват заболявания..."

В последните 30 години години огнищата на зоонози доста се увеличават. Причината е, че така и не се научихме да живеем в хармония с природата, смята вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите ѝ обезлесяването, сушата и наводненията са сред факторите, които могат да подпомогнат този процес:

"Такива събития, като обезлесяването например, могат да допринесат за появата на нови вируси и за идването им при нас, защото по този начин ние ограничаваме местообитанията на животните, влизаме в тяхното лично пространство, а животните, когато се борят да оцелеят, имат доста по-различно поведение от това, което имат обикновено. Въпреки че 1/3 от сушата е покрита от гори, всъщност ние много поголовно ги изсичаме. За мен беше ужасяващо да прочета, че всяка минута изчезват гори с размерите на около 35 футболни игрища..."

Проф. Александрова обясни и какво може да се направи, за да се предотврати прескачането на вируси от животните към хората. 

"Първо да кажем, че много трудно става прескачането на междувидовата бариера. Вирусите, за да могат да влязат в дадена клетка и да я инфектират, те първо трябва да намерят "входната врата", т. нар. рецептор. Не само рецептори, но и други молекули помагат. Освен това не е достатъчно просто вирусът да влезе в клетка, а трябва да може да се размножава в нея достатъчно ефективно, а това много често по една или друга причина не може да се случи. Спирането на изсичането на горите или поне ограничаването на изсичането на горите. Една от най-горещите точки в момента това са тропическите гори на Амазонка, където също тече сериозно изсичане. Освен това трябва да се наблюдава здравето на хората в такива горещи точки. Освен това да се включи екологията в решаването на проблемите, свързани с общественото здраве... Както виждате, ние не можем да разделим хората от животните и от условията, в които живеем, просто не бива да забравяме, че не сме сами на Вселената, че освен нас живеят и много други живи същества. Трябва да се съобразяваме с тях, трябва да ги уважаваме. Това е начинът да съхраним здравето на цялата планета. Няма как, който и да е от нас да спаси себе си, ако не се спасим всички заедно."

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00