Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глътка въздух или да затягаме коланите през 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

През 2023 година, по прогнози на международни финансови институции, както и на БНБ, в България ще има намаление на инфлацията. Очаква се заедно с това да има и намаление на ръста на брутния вътрешен продукт, т.е. да имаме по- ниска скорост, на която да се движи българската икономика и това най- вече се дължи на фактора увеличени лихви. Т.е политиката на големите централни банки, които увеличават лихвите и заради това се стига до състояние на намаление на инфлацията, дори стопиране  за голям период от време. В същото време се затормозява бизнес активността тъй като нарастват разходите за финансовия ресурс, прогнозира инокомистът Румен Гълъбинов.


Румен Гълъбинов"Германия, най- голямата икономика в Еврозоната отбелязва такова забавяне, а също се наблюдава и в други държави, които като навлязат в първото, второто тримесечие, ще отчетат вероятно по- нисък темп на нарастване на брутния си вътрешен бродукт. България не може да остане  изолирана от това явление, така че и в България може да настъпи едно рецесионно състояние на плитка и кратковременна такава рецесия, т.е. такова забавяне. Като при първата промяна, която би дошла от големите централни банки на спиране на увеличение на лихвените проценти или дори тяхното леко намаляване пък веднага ще се усети в оживление на глобалната икономика“, допълни Румен Гълъбинов.


Минималната работна заплата в България трябва да се увеличава и ние трябва да догонваме средноевропейските доходи. Това е процес, който трябва да продължи. Трябва да се прецени във времето и да се планира това да стане възможно, без да надценяваме възможностите на бюджета. По отношение на социалните плащания трябва да се има предвид какви са възможностите на държавния бюджет. Ако се даде и се обещае прекалено много има опасност държавният бюджет да излезе на шоков дефицит и приходите значително да изостанат от увеличените разходи. Тогава финансирането би могло да стане със заемни средства.


"Нови дългове за България, както външни, така и вътрешни, а ние видяхме, че те поскъпват дълговете, защото се увеличават лихвите и това ще е тенденция, която още ще продължи. Така че тук трябва да се направи един добър анализ и да се спазва баланс."


2023 година ще бъде година на стабилизиране, но не непременно година на свръхрастеж, прогнозира икономистът:


"Скромен по- скоро ръст на брутния вътрешен продукт. Надеждата ни е за успокояване, намаление на инфлацията и не голямо увеличение на цените. В същото време година, в която всеки от нас би следвало да помисли за своите доходи, за тяхното увеличение, за възможности за допълнителни доходи. И най- вече нека да ни е здрава година, да нямаме пандемия, защото това е нещото, което разклати цялата  глобална икономическа система през послединет 3 години, да няма вайна, да спре войната и тогава повечето от нещата ще намерят добро балансиране."


Цялото интервю с Румън Гълъбинов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00