Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен интерес към санирането на жилищни сгради в Северозапада

Снимка: Радио Видин

Голям интерес към процедурата за енергийното обновяване на жилищния фонд отчитат от Община Берковица. Преди ден се проведе третата информационна среща, на която кандидатите имаха възможност да зададат своите въпроси и го направиха, обясни кметът на общината Димитранка Каменова:


"Наистина голям интерес имаше от много хора от община Берковица. Бяхме изпратили писма към всички председатели на регистрирани сдружения на територията на община Берковица. Имаше много въпроси, много разяснителни неща по това, което предстои, по документите, които трябва да представят при нас. Така че, надяваме се, да бъде една успешна кампания и да успеем да оползотворим целия ресурс, който е заделен от нас, а именно 15 милиона лева."


Димитранка Каменова припомни, че в момента се изпълняват три проекта за 4,5 млн. лева, с които ще бъдат обновени 8 сгради, и изрази надежда, че финансирането от 15 млн. лева ще стигне за поне още 20 сгради в Берковица.


Едно сдружение е подало вече документите си за участие в процедурата. Очаква се до 10 дни да постъпят заявленията и на други собственици.


По повод изискването за извършване на обследване за енергийна ефективност и техническите характеристики на сградата кметът на Берковица коментира:


"Наистина е пречка това, което трябва да заплатят, защото все пак ние живеем в Северозапада. Но не можем да говорим, както в по-големите общини, че можем да подпомогнем с решение  на Общинския съвет, защото не разполагаме с такъв ресурс, пък и всички знаем, че няма бюджет за тази година. Но виждам интерес в хората, виждам, че биха се случили нещата. Да, трябва да има малко инициатива от тях и наистина смятам, че ще имаме доста заявления.“


В община Видин процедурата по кандидатстване също е в ход. Всички желаещи собственици на многофамилни жилищни сгради могат да започнат подготовката на документи и подаването им. От Община Видин апелират сдруженията на собствениците да подават своевременно заявленията за участие в процедурата и придружаващите ги документи, за да може служителите на администрацията да извършат необходимите проверки и други подготвителни дейности, свързани с подаването на проектното предложение.


Крайният срок за подаване на заявленията е 10 май. При непълен пакет документи, неизрядно попълнени образци и др. Общината не се ангажира, че ще успее да подаде проектното предложение в срока, който е до 31 май тази година и съответното заявление ще бъде подадено през втората покана на процедурата, където безвъзмездната финансова помощ е 80 % и останалите 20% ще бъдат поемани от сдружението на собствениците.


В отговор  на Радио ВИДИН от Общината посочиха кои дейности са допустими, кои не са и кои са съпътстващите дейности, които ще бъдат финансирани по процедурата. 


След изпълнението на енергоспестяващи мерки сградите трябва да постигат клас на енергопотребление „В” или по-висок. Задължително изискване е в многофамилната сграда да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия. В случай, че това не бъде изпълнено всички получени средства подлежат на възстановяване.


От общинската администрация обръщат внимание и на това, че при възлагане на обследвания за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградите, Община Видин трябва да се съобрази изцяло със Закона за обществените поръчки, което отнема много повече време и съществува голяма вероятност да не се  вмести в предвидения срок за кандидатстване по процедурата. Има заявен интерес от страна на сдружения на собственици, които сами си подготвят техническата документация съгласно изискванията. Ежедневно Община Видин оказва методическа помощ на заинтересованите сдружения, така че да подпомогне процеса на кандидатстване и да бъде в полза на гражданите.


До края на месец януари местната управа ще организира и проведе информационна среща с председатели на сдружения и домоуправители на многофамилни жилищни сгради, на която ще бъдат представени и обсъдени изискванията и критериите, заложени в Насоките за кандидатстване по процедурата. Предстои да бъде обявена датата на срещата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05