Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите с нови искания за доходите

Снимка: Радио Видин

2432 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство у нас, показва анализ на КНСБ за последното тримесечие на миналата 2022 година. Към настоящия момент 1351 лева на месец са необходими на един работещ, за да живее нормално. Над милион и 700 хиляди българи получават по-ниски възнаграждения и се налага да взимат решения от кое да се лишат. Включително от необходими, но все по-скъпи продукти. От хранителните продукти рекордьорът в поскъпването са яйцата- с 55 на сто за година, следвани от млечните и зърнените продукти. Нагоре продължават да вървят и цените на всичко извън прехраната. В средата на зимата синдикатите изчисляват, че дървата за огрев са поскъпнали с 50% спрямо миналия декември. А при горивата и лекарствата- като пера, от които трудно човек може да спести- тенденцията отново е за все по- високи цени. За какво настояват спешно синдикатите? Минимална заплата 1000 лева от началото на  2024 година поиска Пламен Димитров, президент на КНСБ. Синдикатите искат и необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Те са готови на ефективни стачки и настояват за ръст в доходите на всички с поне 15%. Според тях, ако инфлацията не тръгне надолу, а заплатите нагоре, планираните ефективни стачки в редица сектори ще станат по-масови. Те имат и своите искания към партиите, които вече се готвят за новите избори. Потърсихме Любен Любенов, областен координатор на КНСБ-Видин.


"Необходимият нетен брутен доход за едно работещо лице от едночленно семейство през декември достигна 1351 лева, а необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно домакинство, тоест това са двама работещи с едно дете до 14 години през декември достигна 2432 лева. За едногодишен период разходите за издръжка на живота на тричленно семейство нарастват с 366 лева. Тези данни са от нашия Институт за социални и синдикални изследвания, който вече от доста време насам прави това изследване, като на всяко тримесечие се изследват около 500 - 600 потребителски стоки, при които се наблюдават инфлацията и повишението на цените. Нашите искания бяха за 850 лева размер на минималната работна заплата, като това е средна стойност на средната работна заплата у нас. Все още продължаваме да държим на тези искания, а имаме и нови искания, според които до края на годината минималната заплата трябва да достигне 1000 лева."


В края на миналата година ръководствата на двата синдиката- КНСБ и КТ “Подкрепа” се обединиха в исканията си и проведоха мащабно протестно шествие в столицата. В редица региони на страната бяха проведени и отделни протести. Какви ще са действията им през 2023 години, ако исканията им не бъдат чути от управляващите?


"Ако тези наши искания не бъдат удовлетворени, ще продължат протестите и през тази година. Няма да спрем докато исканията ни не бъдат удовлетворени. В момента се забелязва напрежение в много отрасли и браншове, тъй като се вижда, че инфлацията няма как да се покрие от доходите, които получават в момента, обмисляме и протести. Мога да кажа, че синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ започва процедура за стартирането на ефективни стачни действия в “Български пощи”. На 20.12.2022 година работниците и служителите бях в началото на едни символични стачни действия с носене на протестни лентички. На 19.01.2023 година бе избран и стачен комитет, който да започне процедура, съгласно Закона за уреждането на колективните трудови спорове”- допълни Любен Любенов.


На фона на инфлацията, работодателските организации посочиха вариант за решение на проблема, а от КТ "Подкрепа” също излязоха с позиция:


"В условия, в които имаме спад в цената на енергоносителите, спад на цената на горивата, които бяха основната причина на ръста в цените, нормалната реакция на бизнеса е да намали цената на стоките и услугите, които предлага. Това ще остане само призив, но ако няма принуда, няма да се случи”- каза Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа” и допълни:


"Голяма част от средствата от държавния бюджет отиват за компенсации на електроенергията за бизнеса и за небитовите организации. Около 9- 10 млрд. тази година ще отидат именно за това. Същевременно се твърди, че няма 700 млн. да бъде увеличена минималната работна заплата до 850 лева."


Наред с недоволството в някои сектори, учителите също са в готовност да протестират с искане за по-високи заплати. Това твърдят от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Учителската заплата достигна ниво 125% над средната брутна за страната през последните 6 години. Но поради високата инфлация реално средните заплати на учителите са намалели на 115%. В проведена анкета 94.3% от анкетираните учители са отговорили, че инфлационният индекс е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6% са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените. Разговаряхме с д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа“.


"Ние направихме национален анализ на статуквото по отношение на финансирането в следващия бюджет и очакванията на учителите са за повишаване на работната заплата в рамките на това, което е заложено и в Закона за предучилищното и училищно образование, тоест парите за образование да гарантират 125% над средната брутна работна заплата за страната. В момента, обаче на база на огромната инфлация от миналата година, вече реално сферата е обедняла поне с 20%.”


Попитахме и видинчани как ще коментират поредното искане на синдикатите за спешно повишаване на доходите:


"По принцип има нужда от повишаване, но се съмнявам, че ще се случи. Не са причината само работодателите, а си зависи и от самото управление на страната… То вече се увеличава всичко. Всичко тук е до долу… Не ми се вярва да успеят. Това зависи от новите управници."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00