Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински зрелостници почетоха българските традиции

3
Снимка: личен архив

Учениците от 12 "а" клас в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин поканиха по вълнуващ начин класния си ръководител Радка Ванчева на абитуриентския си бал. Изненадата е голяма, въпреки че е очаквана, казва тяхната преподавателка:

"Поканиха ме по стар български обичай, с питка и сол, облечени в български носии. Аз също бях облечена в носия, но не знаех за самата покана, когато започнаха да викат от прозореца: "Госпожа Ванчева!" Беше толкова вълнуващо, а те бяха толкова красиви! Това е за пети път съм класен ръководител, бях приятно изненадана... С тях сме печелили много състезания и сме печелили първи места."


Дванайсетокласниците Лора Йорданова, Рая Петрова, Мирослав Асенов и Светослав Каменов разказаха за идеята да поканят своята класна по стар български обичай:


"Искахме да бъдем различни... Повечето носии са от училището, а други имаха собствени... Идеята дойде от фотосесията, решихме, че трябва да съчетаем фотосесията с поканата за бала. Нашата госпожа е от Копривщица и искахме да е нещо по-народно... Дойде ни идеята да облечем носии... Моята носия беше ми дадена от училището и носията ме накара да се чувствам патриотично... Идеята ни дойде спонтанно... Решихме да комбинираме различни носии... Бяхме много радостни от това, че по такъв начин поканихме нашата класна на бала..."


Повече може да чуете в прикачените звукови файлове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04