Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 години "Радио Видин"

Инж. Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН
Снимка: Радио Видин

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН. "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!“- това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени дни по-късно посланието откри учителят по труд, техника и изобразително изкуство Людмил Антов, който получи като награда радиоприемник. В началото седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин реализира 24-часова програма и е сред най-слушаните радиа в цялата страна. 

14 години по-късно, на 1 март 2023 година, за трудностите, успехите и постигнатите резултати в "Посоките на делника" разговаряхме с директора на Радио ВИДИН инж. Огнян Първулов.


"Идеята за създаването на Радио ВИДИН е много стара. Тя е още от 80-те години на миналия век, като е бил изграден и студийният комплекс, в който се помещаваме днес. Поради някакви причини, които са неясни за мен, тази идея е била спряна и през 2008-2009 година проектът отново е "съживен", благодарение на проф. Веселин Димитров, който е един от радетелите още при първия проект и Валерий Тодоров, тогавашния генерален директор на БНР. Не малка роля изигра и тогавашният областен управител на Видинска област Кръстьо Спасов. Той много помогна и много искаше да има такава радиостанция. Тогава Валерий Тодоров се обърна към мен, понеже знаеше, че съм с видински корени и ми предложи да оглавя Радио ВИДИН, за да може да се реализира този проект... В началото тръгнахме с шестчасова програма, но екипът ни е много хубав и тръгнахме много добре още в началото. Постигнахме много добри успехи, имаше и много трудности, разбира се. Не е лесно, при положение, че се работи с много хора. Радиото е колективен спорт. Тук зависиш от човека пред микрофона, човека на пулта, репортера, който е на място. Едно нещо, ако не работи както трябва, не се получава добър продукт. Трябва да сме много точни и да работим много добре в екип... Едно от първите предизвикателства пред нас, много преди пандемията, беше разширяването на програмата, което изисква ресурс и много организация. По-късно дойде и пандемията, екипът беше с COVID-19, а как се работи в режим 24/7 с 1/3 от хората само ние си знаем. В крайна сметка се справихме и с това предизвикателство. Имаше един период от около три, четири седмици, но се справихме с всичко... Мечтата ми, която все още не е осъществена, но не спирам да работя за нея, е да направим звукозаписно студио. В цяла Северозападна България няма нито едно звукозаписно студио, където да можем да запишем всичките тези автентични не само народни, но и други групи"- каза директорът на радио Видин инж. Огнян Първулов.


Понеже логото на Радио ВИДИН е "Близо до хората", потърсихме и тяхното мнение. Попитахме ги как оценяват качеството на продукцията ни и какво биха ни пожелали за празника:


"Още 100 години да продължава да съществува. Всичко ми харесва, нямам критики към Радио ВИДИН. Пожелавам на всички слушатели и на вас преди всичко здраве и нека всички мечти да се сбъднат... Да сте живи и здрави, Радио ВИДИН. Всичко ми харесва, пожелавам повече слушатели и забавни програми. Има баланс в момента за всяка възраст, всеки вкус и да почерпите, то няма да ви се размине... Слушам радиото и е нормално за ситуацията тук. Да е жив и здрав директорът и да уважава колектива ви... Слушам радиото ви и разбира се, че съм доволна. Пожелавам ви много вдъхновение и да търсите винаги истината. Да ви е много цветно“- пожелаха видинчани.


На редакционната ни поща получихме поздравителни адреси от Радио Шумен, Радио Бургас, Валери Тодоров, генерален директор на БНР 2007 – 2013 г., Филип Попов, член на Националния съвет на Коалиция "БСП за България", Найден Йонов , председател на Общинската организация на БСП-Видин и член на Националния съвет на Коалиция "БСП за България"; Народно читалище "Развитие -1926" с. Антимово .


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10