Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наднорменото тегло при децата - бичът на 21-ви век

Снимка: Радио ВИДИН

Наддаването на тегло е проблем, който в последните години се наблюдава все по-често при децата. Причините за това са много и тенденцията е към запазване на наднорменото тегло и в по-зряла възраст. В повечето случаи при децата с наднормено тегло се наблюдават диабет или сърдечно-съдови заболявания, но проблемът, колкото и да е сериозен, би могъл да бъде туширан навременно, обясни доц. Стоян Ханджиев, почетен член на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания:


"Истинската борба със затлъстяването трябва да започне преди пубертета. Затова се говори за значението на първите 1000 дни от развитието на един организъм - от времето на зачатието до около 3-годишна възраст. Една бременна жена, една бъдеща майка, трябва да знае, че за да бъде детето ѝ здраво, теглото ѝ не трябва да се увеличава с повече от 15 килограма по време на бременността. Трябва да спазва, разбира се, всички наставления за правилно хранене. Също така, семействата, в които има хора с наднормено тегло, генетичният и наследствен фактор е от огромно значение. Там трябва да се акцентират нашите усилия - да внимаваме децата още от ранна възраст, да са с нормално тегло."


Екранната зависимост сред подрастващите е също наболял проблем, който е една от предпоставките за затлъстяване. Обездвижването е един от бичовете на днешното поколение. Друг сериозен проблем е прекалената консумация на полуфабрикати, тестени изделия и храни с високо съдържание на захари. Според доц. Ханджиев ключова роля за правилното хранене при децата заемат фигурите на учителя и най-вече - на родителя.


"Ние всяка година в Албена провеждаме училище за здрави деца, родители и учители. Тази година също ще има по време на пролетната ваканция и в разстояние на една седмица имаме лекции от специалисти, на родители и учители. А децата имат други занимания, имат интересни работилници - как да си правят сандвичи, как да консумират правилно храната. Ние искаме този опит да се разпространи в училищата навсякъде в страната. Има много голямо значение възпитаването в правилен режим и на родителите, и на учителите. Тук подчертавам и ролята на медиите също така."


Според данни на Световната здравна организация, в България има сериозен ръст на консумация на захаросъдържащи храни и напитки при децата и се очаква до 2025 година 230 000 деца в училищна възраст да бъдат с наднормено тегло. Най-уязвимата група сред децата е тази на 12-17-годишните, най-ниска е степента на затлъстяване при децата от 2 до 5-годишна възраст. 


Десислава Данаилова е майка от Видин. Казва, че в повечето случаи приготвя храна на сина си от вкъщи, а разговорите за полезните храни за тях са ежедневие.


"Парите са му в чантата, но той никога няма да отиде да си купи. Аз му правя сутрин, предпочитам да го направя аз, въпреки че е пак тестено, но поне да е с продукти от по-високо качество, отколкото да отиде на лавката и да си купи нещо друго. Винаги му казвам, че трябва да се ограничава какво да яде, какво да пие и че отпусне ли се веднъж с килограмите, после става все по-трудно да отслабне. Но явно това не ги притеснява, тъй като са все още малки и по-натам, може би, ще имат някакви комплекси и ще се осъзнаят сами да почнат да спортуват. Той много иска да ходи на плуване, но, за съжаление, в града това е по-трудно да се случи. Не иска да ходи на футбол, не искам да го карам насила нещо, което той няма желание да го прави. Няма смисъл. Когато той прояви желание за нещо, тогава."


Според анкета на Радио ВИДИН, децата във Видин консумират основно тестени изделия в училище, но добре осъзнават и вредата от тях.


"Сандвичи. Нося си ги от вкъщи... Сандвич, по принцип... Тези храни причиняват болки в стомаха и имат много мазнини... Не винаги си купувам газирани напитки... Почти всеки път... Мога да се огранича, но не ми е приятно... Сандвичи хапвам, нося си от вкъщи... Взимам си пица. Пия и газирано... Не спортувам, играя на телефона..."


В ранна детска възраст, затлъстяването се асоциира основно с прехранването, особено когато е нарушено съотношението между протеини и въглехидрати. Случва се обичайно при заместването на редовното хранене с въглехидрати и мазнини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19