Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 28 април 2023 година

От фондация "Подкрепа за реализация" организираха обучение на социални служители

5
Снимка: Радио Видин

Служители от общински структури, образователната система и социалните услуги участваха в обучението, което от фондация "Подкрепа за реализация" организираха във Видин. Новите изисквания към работещите в социалните услуги налагат нова гледна точка и внасяне на модерни начини за организация на планирането, отчитането и управлението на документацията от работата с потребители на социални услуги, казват от обучаващата организацията.

"В момента и не само сега, а преди няколко години, започнаха доста сериозни промени в социалните услуги, които са свързани и с промяна на законодателството, с приемането на Закона за социалните услуги, Наредбата за качеството на социалните услуги. Всичко това, като идея на закона и като резултати  е насочено към по-кдобро качество на услугите. Акцентите в това обучение са върху услугите по член 15 от Закона за социалните услуги.  Както знаете те са десет на брой. Самото им диференциране, самото използване в работата с потребителя, кодирането на услугите с всички поддейности, както например една терапия, рехабилитация има много поддейноснти. Това е нещо, което специалистите трябва да правят и да описват в дейността си, но най-важното е как реално да ги предоставяме по-добре за потребителя", обясни  Маргарита Сариева от MRG-Education.

В конкретика се говори за дейностите, каза експертът по социални дейности Недко Недев:

"Акцентите на обучението са всички дейности, които предоставят социалните услуги на потребителите точно в конкретика, разписани по член 15-информиране и консултиране, терапия и рехабилитация, застъпничество и посредничество, за да можем да обхванем по-голяма група."

През месеца от фондация "Подкрепа за реализация" организираха и поредица от срещи на специалисти, които работят в социалната сфера. Психолози, кинезитерапевти, социални работници, трудотерапевти обменяха опит и обсъждаха новостите в системата.  На 4 април, когато е Националният ден на психолога в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията проведоха среща на психолози от Видин, които работят в социалната сфера. Така са възобновени регулярните срещи на специалистите, каза психологът Катя Райчева:

"Отдавна работя като психолог във Видин. Тези срещи ми бяха много полезни още в началото, когато започнах да работя  и се радвах на тези ежемесечни срещи, които ми помагаха да опозная колегите, за знам, че има хора, на които мога да се опра, на които мога да разчитам." 

Весела Начева е психолог в Центъра за обществена подкрепа към  фондация "Уникалните деца на Видин":

"Срещата беше днес по повод празника на всички психолози. В тази връзка искам да поздравя всички психолози, които творят с човешката душа и преди всичко успяват да намерят  път на всеки един човек неговата личност, неговото вътрешно аз. Това беше основната тема- да се опознаем, да разберем кои са психолозите на териториятга  бокъм . ци 
Мартин Лишков е от екипа на Общинския  съвет по наркотични вещества:

"Такива срещи се организират периодично, сега срещата съвпадна с Деня на психолога. Правят се да се види кой до къде е стигнал с дейността, какво ново се случва."

В ЦСРИ се проведе и среща на специалисти кинезитерапевти и рехабилитатори. Домакини бяха кинезитерапевтите Ралица Радкова и Павел Павлов  от екипа на фондация "Подкрепа за реализация". 

"Събрахме се с колегите и обсъдихме работата с деца и лица с увреждания. Обсъдихме някои добри практики. Обсъдихме предстоящо спортно мероприятие, което е международно. Ще се проведе в Сърбия," каза Ралица Радкова пред Красимир Каменов.

"Радвам се, че се видяхме с колегите. Вече има нови колеги в социалната сфера кинезитерапевти и рехабилитатори," каза Павел Павлов. 

Една от работните срещи през тази седмица беше на трудотерапевтите. Преди срещата Светлана Николова от екипа на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания към Регионално дружество за подкрепа на лица умствени затруднения каза:

"Надявам се да има обмяна на опит, да споделим кой какви трудности има в работата, някакви идеи."
 
В края на срещата трудотерапевтът към фондация "Подкрепа за реализация" Моника Петкова обобщи:

"Обменихме опит. Разказахме си кой какво работи. Поговорихме за новия Закон за социалните услуги и изискванията към нас."
 
Новостите в социалните услуги обсъдиха социални работници. Пред Красимир Каменов  Диман Михайлов от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" разказа:

"Опитваме се да възстановим една стара традиция- социални работници от различни социални услуги да се събираме. Говорим за проблемите, които има в социалната сфера и проблемите, които срещаме с новия закон и с Наредбата за качеството на социалните услуги."

В началото на срещата Йоана Николова от Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения каза:

"Винаги е полезно да обменяме опит по между си с колегите. Винаги можеш да научиш нещо."

На Велики четвъртък в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" посрещнаха деца и младежи, които ползват услугите, както и ученици от село Дреновец. Припомниха си за дните от страстната седмица и историята на празника.
Спазвайки традицията на Велики четвъртък боядисваха яйца. За техниките, които използваха при приготовлението за празника разказа трудотерапевтът Моника Петкова: 

"Боядисваме, украсяваме яйца. Всеки има право да си избере какъв цвят желае. Приготвихме яйца, които сварихме с кристали."

Децата и младежите месиха обредни хлябове за Великден. 

"Показваме на децата как се меси една традиционна българска питка", обясни Ирена Велинов.

В арт работилници изработваха картички, тематични декорации и Великденско пано. 

"Подготвили сме арт- работилници. В едната се оцветяват великденски картинки. Ще изработим от картон великденски венец със зайчета и великденски яйчица, макети на яйца, които се отварят и вътре има зайче или пиленце, кошници за яйца също оцветени," обясни Даниела Иванова от Центъра за социална интеграция и рехабилитация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50