Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна вторият етап от програмата за саниране, но вече не е безплатна

Снимка: Радио ВИДИН

От началото на юни вече е отворен вторият етап на мярката за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Започва подготовката и подаването на документи. Процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап II" вече е отворена за кандидатстване, а насоките са публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Крайният срок за кандидатстване е 16.01.2024 г., като средствата по процедурата са в размер на 282 470 400 лева с ДДС, съобщават от регионалното министерство. Одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта.

Документите за кандидатстване се подават отново чрез общинските или районните администрации. Допустими за участие са всички многофамилни жилищни сгради в страната, управлявани по реда на Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/ и проектирани преди 26 април 1999 г. 

Целта е да се подобрят енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради и достигане на клас на енергопотребление "В". Цели се и намаление на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове, 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, модернизиране на сградния фонд.

И така, както вече стана ясно, във втория етап от това енергийно подновяване на жилищата, всяко сдружение на собствениците ще трябва да плати 20% от стойността на допустимите разходи по проекта- с една дума, санирането вече няма да е безплатно. 

Това, разбира се, не е по възможностите на всеки и именно за това тук може да се ползва посредник, който да поеме разходите ни и с когото може да бъде сключен договор, в който да е посочено как да му бъдат върнати средствата. Тези посредници в случая са т.нар. ЕСКО компании (от англ.- Energy Service Company)- това е компания предоставяща енергийни услуги, ориентирана към иновациите, ефективното използване на ресурсите и екологията. Това уточни за Радио ВИДИН Кирил Райчев, председател на Алианс за енергийна ефективност - асоциация на ЕСКО компании:

"Това са компании, които имат за цел да предоставят енергоефективни услуги на своите клиенти, като в допълнение те могат и да финансират изпълнението на тези енергийни услуги, както и да ги гарантират. 

ЕСКО договорите са по-популярни в България в публичния сектор. У нас има натрупана близо 30-годишна практика предимно в публичния сектор. Сега вече се отваря възможност този модел да бъде прилаган и в сектора на многофамилните жилищни сгради. 

Във втория етап от програмата има изискване за 20% самоучастие от страна на етажната собственост. Именно ЕСКО компаниите могат да покрият тези 20% и да инвестират те, вместо етажната собственост. В допълнение, ЕСКО компаниите могат да гарантират икономиите на енергия, защото така да се получи в бюджетите на домакинствата, да има осигурени пари, с които да могат да изплатят така направената от ЕСКО компаниите инвестиция. 

Ако бъде избрана ЕСКО фирма да изпълнява реновацията на блока, ЕСКО компанията може да инвестира 20% вместо собствениците на апартаменти, за да могат да се усвоят и останалите 80% безвъзмездна финансова помощ по линия на програмата за обновяване...

Така домакинствата получават 80% безплатно финансиране, защото идва по линия на безвъзмездната финансова помощ, а останалите 20% първоначално се инвестират от ЕСКО компаниите и домакинствата с помощта на генерираните икономии на енергия могат да изплатят тази инвестиция към ЕСКО компанията във времето. Това може да стане за период от 2-3-4 и 5 години, като зависи от конкретния случай. 

Мога да дам пример. Ако на едно домакинство средната сметка за комунални услуги на месец е 100 лева, след като ЕСКО компанията реализира енергоспестяващите мерки, сметките за топло и електроенергия от 100 лева, ще спадне примерно на 80. Със спестените 20 лева домакинството ще може да изплати към ЕСКО компанията във времето направената от нея инвестиция. 

Характерното в случая е, че ЕСКО компанията гарантира във времето тази икономия и в случай на нейното непостигане, тя търпи финансови санкции- домакинството ще плати вместо 20, 10 лева, ако икономиите не бъдат постигнати. В този смисъл домакинствата са защитени..." 

За да гарантира възвръщаемостта на инвестираните си средства от домакинствата, ЕСКО компанията чрез своите фирми изпълнява строително-монтажните работи, също така извършва поддръжката, мониторинга, отстранява нередностите и това става за целия срок на договора, допълни Кирил Райчев. 

"ЕСКО компанията има за цел икономиите да бъдат постигнати, за да не търпи финансови санкции от нейните клиенти. В този смисъл, ако има некачествена работа или има непостигане на икономиите ЕСКО компанията е длъжна да отстрани съответните нередности, за да могат икономиите да бъдат постигнати. Иначе тя не може да си възвърне инвестицията..."   

Освен тази възможност, при която да се ползва като посредник ЕСКО компания при плащане на санирането, могат ли да се ползват и други инструменти за плащане? Отговор на този и други въпроси, целия разговор с Кирил Райчев, както и полезни съвети преди кандидатстване от Валентина Узунова, председател на Камарата на енергийните одитори в България- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00