Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусологът проф. Радостина Александрова: Вирусите ни помагат в много отношения

Проф. Радостина Александрова
Снимка: Стопкадър, БНТ

Науката вижда във вирусите много сериозни помощници. Пример за това е създаването на ваксините, както и генната терапия, която вече не е мираж, и много често доставянето на гените, които са ни необходими, става с помощта на вирусни вектори, обясни в "Направление здраве" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Смята се, че вирусите на Земята са 100 млн. повече, отколкото са звездите на небето. От тях тези, които потенциално биха могли да инфектират хората, са около 700 000 от общо 1 600 000, които засягат птици и бозайници. 200-250 са вирусите, които е известно, че са патогенни за човек, каза вирусологът и обясни какво правят останалите:

"Две основни неща. Те поддържат екосистемите и здравето на отделните организми, били те растения, хора, животни, насекоми. Това са бактериофагите, това са вируси, които атакуват бактериите. Това са основните хищници на бактерии и тук мога да кажа, че всеки ден тези бактероиофаги унищожават 20% от обитаващите го бактерии. Това  е важно, защото по този начин осигуряват храна на планктона, който произвежда кислород. По този начин те осигуряват до голяма степен живота на Земята. Това, че те могат да унищожават бактерии, означава, че те биха могли да унищожат и болестотворните бактерии. Това стана ясно още в края на Първата световна война, когато масово войниците са заразени с шигела, тоест страдат от дизентерия, едни от тях умират, други - не. Още тогава лекарите установяват, че има нещо в тези, които оцеляват, това ние знаем, че са бактериофаги, което е помогнало тези смъртоносни бактерии да бъдат унищожени. Така че бактериофагите са били използвани преди появата на антибиотиците през 40-те години, след което, разбира се, антибиотиците ги изместват. Но в крайна сметка днес светът отново обръща внимание към бактериофагите, защото знаем колко огромен е проблемът с лекарствената устойчивост при бактериите..."

На второ място проф. Александрова посочи, че без бактериофагите голяма част от биоразнообразието на планетата ще бъде изгубено. По думите ѝ, когато една популация организми започне да става свръх успешна, свръх обилна, тогава вирусите се намесват и регулират нейната численост, в противен случай бактериите биха заели всяка ниша, всяка пролука на Земята...

"Третото нещо - вирусите са част от нашия микробиом. Например, има един такъв вирус, който не е патогенен за хората, но се оказа, че този вирус забавя процеса на развитие на СПИН, при хора, които са инфектирани, и също така намалява риска от смърт при хора, инфектирани с ебола... Оказва се, че има бактериофаги, свързани с лигавиците, и то на такива входни врати като гърлото, носа, червата, и възниква въпросът възможно ли е те да са там неслучайно и да играят ролята на едни стражи, които дебнат бактериите още на входната врата. Нямаме доказателство за такова нещо при хората, но при някои животни подобни бактериофаги биха им спестили инфекция с болестотворни бактерии."

Да не забравяме и една от големите изненади на проекта на човешкия геном, който показа, че 8% от човешкия геном всъщност са вируси, добави проф. Александрова.

Повече за полезните вируси може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по  география и икономика,..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00