Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уикенд на четенето ще се състои във Видин

| обновено на 23.06.23 в 09:19

Уикенд на четенето организират младежите от Интеракт клуб Видин съвместно с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Инициативата има за цел да насърчи четенето, особено сред децата и подрастващите. Уикендът на четенето ще се проведе в пространството около Библиопощата в Крайдунавския парк. Началото ще бъде поставено днес, 23 юни, от 18:00 часа.

През първата вечер всеки желаещ ще има възможност да прочете откъс от свое любимо литературно произведение, след което да обясни защо е избрал именно него, каза за Радио ВИДИН Виктория Кръстева от Интеракт клуб Видин. 

"На втория ден, тъй като това събитие го организираме заедно с библиотеката, ще вземем книги, които библиотеката ще ни даде, ще ги опаковаме така, че да не се вижда корицата и заглавието на книгата и на опаковката ще напишем само жанра и какво представлява самата книга. Идеята тук е хората да не избират книгата по корицата, а по това какво ги влече като жанр", каза още Виктория Кръстева

Тя допълни, че участниците ще имат възможност да започнат да четат книгата си още на място - в къта за четене, който ще бъде обособен в близост до Библиопощата. А ако историята им допадне, да вземат книгата и да я дочетат вкъщи. 

Това не е първата свързана с четенето инициатива, която Интеракт клуб Видин организира, обясни Виктория Кръстева. Уикендът на четенето е продължение, но вече с по-голям мащаб, на провежданите от младежката организация ежегодни вечери на четенето. Младите хора не четат достатъчно, а това е много полезно занимание, защото дава знания и развива въображението, смята Виктория. Затова и младежите от Интеракт Видин приемат предизвикателството да се опитат да насърчат връстниците си по-често да оставят настрана електронните устройства и да посегнат към някое хубаво произведение на литературата. 

Това не е първата съвместна инициатива на Интеракт клуб Видин и видинската библиотека, каза директорът на културния институт Десислава Иванова. 

"Младежите от Интеракт клуб Видин ползват пространството на Библиопощата за техни срещи, за организиране на различни събития може би още от самото начало на създаване на Библиопощата. Те имат организирани много инициативи, свързани с книгите, с четенето, с приобщаването на нашите съграждани, особено младежите, към четенето. Но тази инициатива като че ли най-добре обединява и техните, и нашите усилия в популяризиране на книгите, в популяризиране на библиотеката, на услугите, които предлага библиотеката", обясни Десислава Иванова.

Директорът на видинската библиотека допълни, че особено ѝ харесва идеята за книгите-изненади, от които участниците в Уикенда на четенето ще избират само според жанра и описанието. 

"Много често идват хора - читатели, които искат да прочетат книга от определен автор, точно от определен автор, защото неговото име е нашумяло, защото рекламата за него е навсякъде. Избирайки книгата по автора или по корицата, много автори, много стойностни автори, които наистина заслужават да бъдат прочетени, стоят някак настрани. И точно затова много ни хареса идеята да се скрие авторът, да се скрие корицата и хората да преценят книгата по нейното съдържание", посочи директорът на видинската библиотека.

Желаещите да се включат в Уикенда на четенето могат да заявят това чрез съобщение в създаденото събитие във "Фейсбук". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18