Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важното инфлуенсърство е в семейството

4
Снимка: nfluencer.bg

Във времето, в което социалните мрежи са неразделна част от живота ни и този на децата ни, няма как да пропуснем ролята на инфлуенсърите. Дейността им е обвързана с всички сфери на живот, както и с повечето приложения, до които имаме достъп. Едни от най-редовните им последователи са подрастващите, които по един или друг начин се влияят от тях и това, което представят. Въпросът е доколко е полезно влиянието им сред децата и какви могат да бъдат негативите от това. 


Даяна Йорданова от Видин определя себе си като инфлуенсър. С дейността си в социалните мрежи тя показва, забавлява, рекламира и обогатява по различни начини нейните последователи и твърди, че всеки един активно ползващ и присъстващ в мрежата човек, трябва добре да филтрира информацията, която предоставя на аудиторията си.

Даяна Йорданова



"Аз смятам, че най-вече е важно вкъщи децата, тийнейджърите да бъдат подкрепяни, да бъдат разбирани, да бъдат изслушвани за техните терзания, въпроси и колебания. Просто от вкъщи тръгва всичко. В социалните мрежи такива създатели на съдържание от рода на Емили тротинетката или Тошо куката, те са следвани от изключително много хора, като поне 80% от техните последователи са хора, които гледат това, което те публикуват с цел да им се присмиват. Те са наясно, че тези хора създават едно съдържание, което няма стойност... Този сеир, който се предоставя, за съжаление е гледан от хора,  които не му се възхищават, но просто го гледат за да валидират, че някой е по-зле от тях. По този начин се създава една група хора, които бълват едно деструктивно съдържание, но въпреки това те имат последователи. Защо те имат последователи? Къде е проблемът тогава?... Инфлуенсърите като инфлуенсъри могат да си избират да качват различно съдържание, стига да не бъде извън правилата на конкретната социална мрежа... Определено инфлуенсърите имат все по-голямо и по-голямо влияние. То им се дава именно от хората, които избират да ги следват, от брандовете, които избират те да рекламират техните продукти. По начало би следвало инфлуенсърите да бъдат хора, които имат опит, талант, познания в някаква конкретна сфера. От там нататък те започват да набират последователи, хора, които се интересуват от това, което правят, защото могат да получат това, към което имат интерес. Това е едно достъпно съдържание... Тук идва границата всеки сам да си избере какво го интересува. С какво му е ценно да си запълва времето... Затова отново се връщам на това, че всичко се ражда и се променя в семейството. Там е най-важното инфлуенсърство. Защото кой има по-голямо влияние върху индивида от неговото семейство, от неговите родители?" - коментира за Радио ВИДИН инфлуенсърката.


Според детския психолог Надежда Евгениева всяка възраст крие своите специфики, а юношеството е периодът, в който децата търпят едни от най-сериозните си промени. С тях се сблъскват не само подрастващите, но и техните семейства. Точно тогава влиянието на инфлуенсърите може да бъде най-голямо. 


Надежда Евгениева

"Децата в този период търсят и изискват независимост, за да открият своята идентичност, качества, вярвания, предпочитания. Търсят ориентири, следват граници и в същото време родителите и разширеното семейство изискват от тях пък да бъдат по-отговорни и да се държат като пораснали. Тук могат да се наблюдават разминавания и конфликти, които може да кажем, че са неизбежни за този период. Тук се намесват и известните личности в интернет. Това сме го наблюдавали и преди години с известните личност по списанията, актьорите. Винаги ги е имало, но да кажем, че те не са били толкова достъпни, колкото са достъпни инфлуенсърите днес в социалните мрежи. Добрите примери ги има, както в България, така и извън. Инфлуенсъри, които споделят много стойностно съдържание... В същото време е важно да отбележим, че това стоене зад екрана е за сметка на живото общуване, времето навън, особено сега лятото. В тази възраст и момичетата, и момчетата са много податливи на влияние и инфлуенсърите разбират това, нуждата на младите хора да следват човек, който е близък до техните интереси, идеали и така е популярен... те знаят, че това привлича младите хора, така по-скоро си увеличават броя на последователите и чрез този метод на влияние предлагат и продукти, които рекламират и съответно продават." - обясни психологът и добави, че не е хубаво родителите да прибягват до крайни методи на забрани на социалните мрежи, отричане на интересите на детето или каквито и да било крайни мерки и изказвания. По думите ѝ по този начин вероятността децата да се отдръпнат от тях е голяма, а по този начин да се наруши и връзката родител-дете.


Според видинските деца инфлуенсърите не дават лош пример, дори напротив - забавни са, показа наша анкета: 


"Ползвам Instagram, Facebook, Tik-Tok, Snapchat, като цяло всичко... Следвам Баце Сандев и Стела. Азис примерно, Преслава, много... Харесвам ги, забавни са, не знам как да го обясня... Не биха могли да дадат лош пример, категорично... Много не се интересувам от българските инфлуенсъри, следя чуждестранните - корейци, американци, нещо такова...  Ползвам Instagram, Tik-Tok, по-известните... Следя актьори, с които гледам филми. Те качват снимки, видеа... Не мисля, че дават лош пример. По-скоро не." 


Целите интервюта може да чуете в прикачените файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Опростачването - тенденция или единични случаи

Отпадъци , разхвърляни до кофа за боклук, предизвикаха възмущението на видинския актьор Ивайло Петков . След като се натъкнал на неприемливата гледка, младият мъж собственоръчно почистил улицата, преминаваща край дома му, а в социалните мрежи и пред екип на Радио ВИДИН даде ясно да се разбере, че това е не просто изхвърлен не на място боклук...

обновено на 07.06.24 в 11:29

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00