Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Едно" на 29 септември 2023 година

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през септември

6
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- гр. Видин

В поредното издание на "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин през септември. От фондацията посрещнаха партньори от Сърбия, а хората, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция посетиха дневния център към сдружение за лица с умствени затруднения. Отправиха се на еднодневна екскурзия до румънския град Крайова, а по повод Деня на туризма посетиха Белоградчик. Отбелязаха Международния ден на глухите хора, който е в последната неделя от септември. От фондация "Подкрепа за реализация" започнаха подготовката за коледната кампания  "Подари подарък на дете", в която са партньори.

От фондация "Подкрепа за реализация" на седми септември посрещнаха представители на сдружение „ЦДП“ -  град Зайчар, с ръководител Иван Симич. Екипът и потребители на социалните услуги в двата центъра за социална рехабилитация и интеграция - за деца и за възрастни заедно с гостите посетиха някои от забележителностите на Видин.

"Посетихме реставрираната синагога, превърната в Културен център "Жул Паскин". Гостите бяха удивени. Направиха си много снимки за спомен. След това посетиха крепостта "Баба Вида", обясни Ралица Радкова от екипа на двете социални услуги.

Хора, които ползват услугите към фондацията гостуваха на Дневния център към "Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения" във Видин. Участваха в работилници на открито, разказа социалният работник Татяна Иванова.

"Бяха организирали две арт работилници, като в едната изработваха дървени къщички, за окачване на ключове, а в другата рисуваха на платна." 

През септември хората, които ползват услугите към фондация "Подкрепа за реализация" посетиха румънския град Крайова. Разгледаха ботаническата градина, която се простира на площ от близо 13 хектара.

"Групата беше от над 30 души. Имахме и възрастни, и деца. Видяхме цветята, които са сезонни, езерата с водни лилии и костенурки", обясни трудотерапевтът Моника Петкова.

По повод 27 септември, Световен ден на туризма от фондацията организираха екскурзия до Белоградчик.

"Бяхме с малка група, но хора, които наистина оцениха това, което правим", каза кинезитерапевтът Павел Павлов.

По нов график се провеждат заниманията в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Към познатите вече дейности са добавени още, обясни социалният работник Татяна Иванова.

"Отново се завръща  групата ни по рисуване, към която има много голям интерес. Тя ще бъде два пъти в седмицата - в понеделник и петък. Спортните групи остават. Кинезитерапевтът Павел Павлов продължава с неговата група "Спорт", а Ралица Радкова с група "Гимнастика", която е момичешка група. Трудотерапевтът ни Цветелина организира нова група "Битов труд". Предстои да се завърни отново група "Пътешественик", която младежите много харесват."

Художникът Антонина Славова ръководи групата по рисуване. 

"Тази година, тъй като има и нови членове на групата, още сме в началото и аз искам да видя уменията, които имат до сега, да видя кой каква склонност има и в какво направление да му помогна да се развива."

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция отбелязаха Световния ден на хората с увреден слух. Чества се през последната неделя от септември. Целта е да се обърне внимание на проблемите им. А как в центъра го отбелязаха, разказва трудотерапевтът Цветелина Йорданова. 

"Накрая обсъждахме как се говори с такива хора. Наблегнахме на това, че не трябва да се говори по-високо от нормалното и другото, което е много важно - при общуването с тях да се ръкомаха. Прекалената жестомимика обърква."

От фондация "Подкрепа за реализация" започнаха подготовката за кампанията  "Подари подарък на дете", в която са партньори. Това е най-мащабната коледна кампания, която сбъдва мечтите на деца и младежи, лишени от родителски грижи, деца в риск, с увреждания или от социално слаби семейства в България. Организира се от сдружение "Операция "Плюшено мече". 

"Започват да текат приготовленията. Изпращаме необходимите материали на общините, за да се подготвят. Всичко това, цялата информация - псевдонимите на децата, годините и желаните подаръци ще започнем да въвеждаме на сайта на кампанията", обясни Моника Петкова.


Галерия

Вижте още

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

публикувано на 29.11.23 в 16:28

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Д-р Андрей Вълчев: На световно ниво са операциите на катаракта във видинската болница

Млад лекар от София влезе в екипа на Очното отделение на видинската болница "Св. Петка" . Преди да пристигне във Видин, д-р Андрей Вълчев завършва медицина и специализира в голяма частна болница в столицата. Изправен пред въпроса къде да практикува, решава да провери възможността за работа и във Видин, откъдето е родом приятелката му. Твърди, че..

обновено на 28.11.23 в 15:14

Нова стихосбирка ще бъде представена в Монтана

Наталия Цветанова ще представи новата си стихосбирка  "Като отлитане е времето"  пред публика в Монтана. Авторката включва в изданието около 60 стихотворения, а темите, които я вълнуват са свързани с общочовешките проблеми, живота и смъртта, за преходното и непреходното, смисъла на живота. Това е втората ѝ книга, като преди 10 години издава..

публикувано на 28.11.23 в 14:30