Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме световния ден на интроверта

| Интервю


Световния ден на интроверта се чества от 2011 г. в знак на уважение и разбиране към хората с интровертна нагласа, която ги изправя пред уникални предизвикателства по отношение на работата, здравето и личните им взаимоотношения. Според научното обяснение, интроверсия е съсредоточаване върху вътрешния свят на човека. Хората интроверти са сдържани, премислят внимателно действията си и са сравнително слабо ангажирани в социални връзки. Могат да бъдат неконтактни, стеснителни и сковани, в противоположност на личностите, открити към социална среда- екстравертните типажи. 

Как да разпознаем интровертните типове и кои са признаците на интровертността, разбираме от психолога Атанас Атанасов. 

"Интровертността не е нито ярко забележима особеност, нито пък някакъв вид психично разстройство или състояние. Интровертността е просто тип психика - в този смисъл интровертите изглеждат като всички останали. Все пак има и външни признаци, по които биха могли да бъдат отличени - те са сдържани, не обичат да създават шум и показност и да стават център на внимание, не са склонни бързо (или изобщо) да се ангажират в социални връзки. Внимателно обмислят действията си, склонни са да търсят причините за всички евентуално възникнали ситуации в себе си и отделят доста време и ресурс да анализират реакциите си и поведението си. Важно е обаче да се запомни, че интровертност не е еквивалент на асоциалност. Интровертите не са непременно самотници, отшелници, или, още по-малко, черни овце. Доста интроверти имат многобройни и истински приятелства. Просто интровертният тип личности не се чувстват добре в големи компании - това не само не ги зарежда, а направо ги изтощава. Освен това не си падат по празните приказки и дребнотемията - които, няма как да се отрече, са съществен елемент от обичайните социални събирания. Всъщност човек може дори да не знае, че е интроверт - особено ако не е срамежлив и затворен по натура. Всичко това пък не означава, че те са мързеливи или мизантропи. Истинският интроверт далеч не е мързелив човек, просто неговите усилия са насочени към самоанализ, съзерцание на вътрешния свят. Тези хора често стават философи, изобретатели, учени, писатели или поети, което не изисква по-малко усилия и труд, отколкото комуникацията с другите".

Интровертите са онзи тип хора, които повече харесват усамотението, резервирани са към хората, които познават отскоро, и нямат нужда от социални контакти, за да се чувстват добре, споделя още Атанас Атанасов. Според него можем да разпознаем интроверта по няколко основни признака:

"Работят по-добре, когато са сами, вместо в екип – интровертите не успяват да намерят общ език е останалите си колеги, защото общуването и изразяването на идеите им не са от силните им страни. Затова те се справят много по-успешно, когато се заемат със задачите си сами, а не когато трябва да се съобразят и с други. Не говорят много – интровертите са тихите хора в една компания, които предпочитат да мълчат и наблюдават околните. За да изразят мнението си по една тема, е нужно останалите да ги попитат. Те са по-добри слушатели, отколкото оратори. Бавно допускат хората до себе си и се сближат с нови хора, само след като добре ги опознаят. На тях им е нужно време, за да допуснат някого до себе си и да му се доверят. Предпочитат да си стоят у дома – хората от интровертния тип най-добре си почиват, когато са си вкъщи и четат книга или гледат филми. Те избягват шумните празненства и рядко ходят на такива събития. Обичат самотата – интровертите нямат нищо против да останат сами, дори го предпочитат. За тях тишината и личното пространство са жизнено необходими и винаги отделят време само за себе си", споделя още Атанас Атанасов. 

Психологът ни разкри кои са подходящите подаръци за интроверти и как може да зарадвате своите близки и познати интроверти. 

"Повечето от тях със сигурност ще се зарадват да получат за подарък някои от следните неща: книга, абонамент за театър или библиотека, слушалки, лента за очи за сън, ръчно изработени подаръци, одеяло с ръкави, дрехи, които имат висока яка или друга особеност, която позволява загръщане, ароматни пръчици, свещник, дифузер за масла, слънцезащитни очила. Интересно е, че по-голямата част от известните лидери са именно интроверти- такива са Барак Обама, Хилъри Клинтън, Бил Гейтс, Стивън Спилбърг, Лейди Гага, Джони Деп, Киану Рийвс. Сред историческите личности интроверти са и Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн и Махатма Ганди".

Още за интровертите и като интроверти или екстроверти се определят видинчани - чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03