Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново училище отваря врати във Видин наесен

| обновено на 17.05.24 в 16:15
2
Снимка: Частно начално училище

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства за въплъщаването в живота на децата и учениците на непреходни християнски добродетели, казват създателите на училището. Негов патрон ще е митрополит Неофит и то ще се помещава в сградата на бившото епархийско училище.


Училището е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.  Стремежът е модерното образование да се съчетае с православната духовност, каза Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил.


"Идеята е многостранна, но най-вече смисълът на образованието и на образователните институции е да подготвят децата със знания и с умения, да навлязат в живота и така успешно да се реализират, да открият своето призвание, да намерят своето място. Това, което се наблюдава, за съжаление показва, че все повече расте броят на завършващи дори гимназиално образование, зрелостници, които са функционално почти неграмотни. Това, което е още по-притеснително за нас е, че за един човек, който не се е научил да пише правилно, да чете, да осмисля един текст, как да говорим за ценностна система."


Според митрополит Даниил част от задълженията на православната църква е грижата за духовното здраве на децата.


"Убедени сме, че православната духовност има какво да даде на младите хора и когато се съчетае качествено образование с просвета в истините на вярата, запознаване с  богатата съкровищница на православната църква, православната вяра, в това сме убедени, доказано е през вековете в историята ни, че това е градивно. Допринася за изграждането на здрави, зрели, отговорни личности. Това е и нашата цел." 


Училището е светско и както програмата, така и съдържанието на предметите са като в държавните училища. Ще се обръща повече внимание на отношението към децата.


"При нас на децата няма да се гледа като източник на средства, защото във Видинска митрополия имаме решение на Епархийския съвет да се подпомага дейността на  училището, т.е. ние ще финансираме дейността на училището, така че да могат да се постигат тези резултати, които са необходими - качествено образование и една здрава духовна среда."


Училището е по примера на друго такова – "Св. Седмочисленици" в град Ловеч, под егидата на Ловчанска митрополия, което е с петгодишна история.


"Ние имаме пред себе си един опит, от който се учим, който ще прилагаме и както там има резултат, ние сме убедени, че при нас също ще има."  


Гаранция за добрите резултата са преподавателите, с които започва училището. Ще се ръководи от Лилия Ангелова, която е с административен опит като дългогодишен директор на детска градина.


"Това е едно предизвикателство за нас - екипа, за мен също. Моето разбиране относно възпитанието на децата и моят дългогодишен опит показват, че за да може децата да се възпитават правилно, не само обучават, но и възпитават, е много важен социално-психологическият климат в съответното учебно заведение. Когато има взаимно разбиране между всички членове на екипа относно мисията на образование и възпитание, тогава се получават много добри резултати с децата. Стават възпитани – деца, които уважават другарчето си, няма агресивни прояви, а емпатия между тях.  Съответно и в учебния процес се постигат много добри  резултати."


Аничка Петкова е начален учител и през предстоящата учебна година ще преподава на първокласниците в Частното начално училище "Митрополит Неофит Видински".


"Надявам се  опита, който имам като иновативен учител  до сега, с прилагането на метода на учене чрез преживяване, на учене чрез правене, проектно базирано обучение и STEM подхода в образованието, да накарам и да мотивирам моите ученици да се включат активно в ученето. Нашето училище дава възможност за работа в малка група, с по-малко ученици, където мотивираният ученик да участва активно и да трупа компетентности, знания и умения, които да може да пренася от един учебен предмет в друг, т.е. да бъде функционално грамотен."


С богат опит като преподавател е Наташа Радулова, която ще е води заниманията на децата в следобедните часове.


"Следобедните занимания ще бъдат насочени към развиване на ключови компетентности у децата, да се надгражда, ако нещо не е усвоено. Също така творчески умения със заниманията по интереси, каквито ще има всеки ден, в края на деня."


Подготвителната група в новото училище ще поеме Светла Петкова, също доказан професионалист с дългогодишен опит. Казва, че с удоволствие приема новото предизвикателство.


"Ние максимално ще следваме държавните образователни изисквания, които се спускат от министерството. По-различното при нас ще е, че ние ще наблегнем на християнските ценности, които напоследък липсват във възпитанието на нашите деца за съжаление."


Заниманията ще са в сградата на бившото епархийско училище, което отваря врати точно преди 90 години. Открито е по инициатива на митрополит Неофит, известен с дарителската си дейност. Като наместник председател на Светия синод на православната ни църква помага за спасяването на българските евреи. Неговото име ще носи и новото видинско училище.


"Училището започва с едно голямо благословение, богата история, богат опит, добър професионализъм, добра материална база и една визия за модерно образование, съчетано с православна духовност", обяви НВП  митрополит Даниил. 


До 31 май е срокът за записване в предучилищната група и в първи клас в Първо частно училище "Видински митрополит Неофит". То се помещава на ул. "Цар Иван Срацимир" №16 в квартал "Калето". Телефон за записване: 0878829032



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03