Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Великите личности – възход и падение" - книга на немския писател Пат Лауер

| Анализ
Снимка: Радио ВИДИН

"Богатите също плачат" казват хората и немският писател Пат Лауер в своята книга „Великите личности – възход и падение“ се заема да докаже правдивостта в тези думи. В книгата си той разказва историите на пъстра подборка от велики и известни неудачници, губещи или просто хора, дръзнали да заложат всичко и проиграли себе си на рулетката на живота. Разказва за лоши решения и лоши моменти, за неудачи и провали, дали отражение понякога върху един човешки живот, а друг път върху световната история.

Той събира биографиите на личности от всякакви сфери на обществения живот – политици, спортисти, музиканти, актьори, художници, дори анимационни герои. В оригиналната подборка присъстват и личности, известни най-вече в Германия, Австрия или Швейцария. Затова с изричното съгласие на издателството, представляващо интересите на автора, в българското издание някои от тях са заменени с български имена, достойни да бъдат включени в подобна книга. Например Марко Тотев, чието име се е превърнало в символ на кутсуза. Кой е бил той всъщност, дали наистина е бил преследван от лош късмет и защо остава в народната памет именно по този начин?

Свикнали сме да мислим, че знаем всичко за хората, чиито имена присъстват постоянно в медиите или сме чували в часовете по история. Да вземем един Боби Фишер да речем! Едва ли има човек, който да не е чувал за шахматистът, обявен за бог дори от онези, които са имали всички причини да го ненавиждат. Но знаете ли как същият този бог в крайна сметка успява да матира сам себе си и завършва живота си забравен от всички?

Ами Нерон? Какво си представяме, когато чуем името на този прословут с жестокостта си римски император, останал в световната памет с гоненията срещу първите християни? Тиранинът, подпалил Рим в налудничаво търсене на вдъхновение. Но дали всъщност точно Нерон е драснал клечката на Вечния град или настоящата му слава е отмъщение на враговете му, които го надживяват?

Защо американците и до днес се срамуват от президента Ричард Никсън, иначе записал името си в историята като човекът, изтеглил американските войски от Виетнам и на практика прекратил едно дългогодишно, напълно безсмислено кръвопролитие?

Или ще ви е интересно да разберете кое е било най-тъжното момиче на света и каква е била причината за тъгата му.

Как една златна рибка така и не успя да стъпи на златния олимпийски връх?

А може би не знаете, но, дори и да не сте страстен спортен фен, със сигурност ще ви е интересно да научите как „Шалке 04“, начело с треньора Руди Асауер, е шампион по футбол на Германия в продължение на точно 4 минути и 38 секунди.

И защо персийският цар Ксеркс намира място в тази книга? Или Брут? Също и пророчицата Касандра, която била обречена да казва истината, но никой да не ѝ вярва. А сред тях – и Доналд Дък, и Хоумър Симпсън, че дори галският бард Всебедикс, чието пеене дори най-близките му приятели не могат да понасят. Точно така – анимационните герои.

Разбира се, част от книгата разказва и за германски и руски политически лидери от не толкова далечното минало, всеки по своему отговорен за процесите, протичащи и до днес не само в Европа, но и в световен мащаб. Колекцията от личности в тази книга е ярък пример за максимата, че не всичко е в парите, нито в славата. Не всичко е и в таланта или упоритостта понякога. Понякога просто не е писано да се случи. Понякога не ти достига една крачка, една секунда, един сантиметър, за да си победител, независимо дали в спорта или в политическите игри. Затова и книгата е разделена на 13 части, носещи названия като „Препънати“, „Паднали“, „Рухнали“, „Предадени“, „Победени“ и прочее.

Авторът на „Велики личности – възход и падение“, както казахме, е Пат Лауер – немски историк, журналист и редактор, работил 20 години по специалността си в редакцията на един вестник. Завършил е история и немски език в университета в град Тюбинген и със сигурност познава в подробности биографиите на хората, за които пише. И разказва за тях не за да злорадства, както мнозина други, а за да покаже, че зад бляскавите фасади обикновено се крият обикновени човешки съдби, с всички техни възходи и падения.


По публикацията работи: Соня Валериева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезден концерт във Враца - пианистката Донка Ангъчева и диригентът Росен Гергов

Пригответе се за едно наистина вълнуващо музикално преживяване днес във Враца, защото пристигат две музикални звезди директно от Виена - пианистката Донка Ангъчева и известният диригент Росен Гергов , родом от Враца. Те ще застанат пред публиката заедно със Симфониета-Враца в рамките на "Месеца на клавишите" . За пръв път Донка Ангъчева..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Зърнопроизводител: Ниските добиви ще смъкнат рентите

Отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ" вече са по сметките на земеделците. На среща с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и със земеделския министър Георги Тахов гилдията поиска писмени гаранции за възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн. лв. от договорените средства...

публикувано на 10.10.24 в 16:00
Проф. Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Колкото по-топла е атмосферата, толкова по-обилни са валежите

Климатът не е постоянно явление. Той е непрекъснато променящо се във времето и пространството природно явление. Ние сме в период на увеличаване на температурите в глобален мащаб. В това отношение България, Балканския полуостров и Европа не правят изключение, заяви климатологът проф. Георги Рачев. "И оттук всеки си прави изводи, които са му..

публикувано на 10.10.24 в 15:59

Еколог от Мездра маркира екопътеки

Борислав Леонкев е добре познат турист, треньор по планинарство, секретар на туристическото дружество в Мездра допреди 1997 година. И сега продължава да организира преходи, а от 2021 година маркира пътеки. Иска да свърже всички селища в община Мездра. "Имам около 20 пътеки готови- просичане, маркиране и ще правя един кръг, както е Ел..

публикувано на 10.10.24 в 15:55

Нов живот за стари дървета в Крайдунавския парк във Видин

Днес говорим за добрия пример или както се казва - как от нищо можем да направим нещо. Поводът за това са две изсъхнали дървета в Крайдунавския парк на Видин , в района на Художествената галерия. Каква е тяхната история ни разказва Емилиян Евтимов , директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство": "В първото каре до..

публикувано на 10.10.24 в 14:27

Държавен архив-Видин отбелязва Деня на архивиста с изложба и почетен знак за Светлана Кръстева

"В Държавен архив Видин се осъществява подбор, комплектуване, регистриране, обработване, съхраняване и предоставяне за използване на определените за постоянно запазване документи, както и научно-методическото ръководство и контрол на организацията на работата с документите в деловодствата и учрежденските архиви, тяхното опазване и използване." Това..

публикувано на 10.10.24 в 13:30

В "Музикална зона" на 10 октомври 2024 слушаме Джузепе Верди

На 10 октомври се навършват 211 г. от рождението на италианския оперен композитор Джузепе Верди.  И до ден днешен музикално-сценичните му произведения са неизменна част от оперния репертоар, като повечето от тях се превръщат в шедьоври. Звучат арии и номера из оперите "Травиата", "Риголето", "Аида", "Набуко", "Дон Карлос", "Трубадур"...

публикувано на 10.10.24 в 09:00