Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде ми са детските книжки...

Наскоро в националния печат се появиха публикации, според които, компютърното обучение още от детската градина ще помогне сред децата да бъдат открити бъдещите IT спецове. Тези, които да дърпат икономиката ни напред и един ден да можем да се похвалим с мениджъри и специалисти от ранга на Бил Гейтс и Стив Джобс. Това предложение бе отправено от Българската асоциация по софтуерни компании. Според членуващите в асоциацията, софтуерната индустрия у нас е в застой не заради липсата на пазар и клиенти, а поради недостиг на достатъчно образовани специалисти.

Редно ли е обаче децата още от 3-4- годишна възраст да се учат да работят с компютър? Трябва ли да се въведе компютърното обучение в детските градина? Това е темата на рубриката "Абсурдизми" по РАДИО ВИДИН.

 
"Не бива да посягаме на онази красота на детството. Редно е във времето, в което децата ни започнат да се осъзнават, да търсят своите приятели, ние да ги учим на изконните човешки неща- как да общуват, по какъв начин да държат четката, как да играят", каза пред репортера Димитър Илиев директорът на видинското училище "Софроний Врачански" Нина Иванова. Според нея, компютърните компании трябва да предлагат на децата само позитивни игри, защото всички онези компютърни игри с насилие, пораждат агресия по- късно. "В обучението първо търсим изконните истини, едва след това се нареждат технологиите"- каза още Нина Иванова.

Мнението на децата обаче се различава от това на възрастните. Нищо, че никой не знае кой е Бил Гейтс, всички малчугани от анкетата ни са "за" компютрите още в най- ранна детска възраст.

Истина е, че живеем във времето на високите технологии, но... всичко с времето си. Защото вече всички си задаваме въпросите: Къде отидоха игрите от нашето детство? Къде останаха детските книжки?
 
Може би са само в песните...
По публикацията работи: ЕКИП НА РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45