Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици представиха идеите си за Видинско

Какво ще направите за видинския регион, ако влезете в 42-ото Народно събрание- на този въпрос отговориха представители на партии във Видин в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Участниците в срещата разполагаха с еднакво време за представянето на идеите си. Участие в дебата взеха Владимир Тошев от ГЕРБ; Филип Попов от Коалиция за България и председател на Областната организация на БСП във Видин; Кристияна Петрова от РЗС, водач на листа; Емил Лилов от Атака; Павел Паунов от Движение България на гражданите, водач на листа за Видинска област. Ето и част от изявленията на политиците по реда на тяхното изказване:

"Спешно трябва да се вземат мерки за спасяване на региона в областта на данъчната политика. Необходим е 5-годишен мораториум върху данъците в Северозападна България. Така ще бъдат стимулирани както гражданите, така и потенциалните инвеститори. 3 години да бъдат облекченията за нелоялните платци и 5- за лоялните", смята Кристияна Петрова.

"Трябва да се върнат институциите, които бяха изнесени извън видинския регион. За тази цел ще направим пълен анализ на тези административни структури, които бяха преместени от Видин. В региона трябва да се намали рязко безработицата, ще развием малките и средни предприятия с европейски проекти", категоричен е Павел Паунов.

"Основният проблем, по който ще работим, е намаляването на безработицата. Чрез трансгранично сътрудничество ще реализираме проект за път и контролно-пропускателен пункт Салаш- Ново корито. Сред нашите приоритети също са осъществяването на проекти и бюджетно финансиране за болницата във Видин и запазване на лечебното заведение в Белоградчик", заяви Филип Попов.

"Моята основна мисия в Народното събрание, ако бъда избран за депутат, е да рекламирам нашия регион, с това, което притежава като възможности. Защото регионът е пренебрегван от управляващите до сега. Видин притежава неограничени количества вода, плодородна почва, разположен е на три граници, предстои газификация от "Южен поток", каза Емил Лилов.

"Подал съм искане до Министерството на финансите за възстановяването на митницата във Видин и това ще се случи след като се пусне в експлоатация Дунав мост 2. Имаме вече разрешение да се изгради подстанция на "Южен поток" в Грамада, с която да се намали налягането и да вкара газта във Видин за неговата газификация. Имаме финансирана програма за саниране на жилища", обяви Владимир Тошев.

РАДИО ВИДИН поиска от политиците да посочат поне 5 приоритета за развитието на туризма във Видинско. Ето част от идеите:

"На първо място държавата трябва да има ангажимент за плащане на членски внос към всички международни и европейски организации, които осъществяват туристически борси и занимаващи се с туризъм, характерен за област Видин- културен, исторически, религиозен, винен. За тази цел трябва да се осигури междунардна реклама", посочи Кристияна Петрова.

"Дунавската стратегия трябва да получи финансова подкрепа. Историческите забележителности трябва да бъдат обновени с европейски проекти. В община Видин може да се направи т. нар. туристически билет- всеки гост на града, когато се настани в хотел, да заплаща съответната такса. Трябва да се подобри инфраструктурата до туристическите обекти", изброи някои от необходимите мерки Павел Паунов.

"Основен приоритет за развитието на туризма е реализацията на Стратегията за устойчиво развитие на туризма в област Видин 2009- 2013 година, която бе разписана още по времето на Сергей Станишев. Основните обекти, които са намерили място в документа, са крепостта "Баба Вида", пещерата "Магура", Белоградчишките скали. Средновековната крепост трябва да стане център на събития, като фестивали и възстановки на занаяти, за да има по-добра реклама. Подкрепа трябва да получи и Видинската митрополия, която има проект за Алботинския скален манастир", каза Филип Попов.

"Първо трябва да се подобри състоянието на туристическите обекти във Видин. Друг приоритет трябва да бъде Белоградчик- с пещерите Магура и Козарника. За запазването на Рациария аз бих съдействал за трансграничен проект със Сърбия, където се намира друг римски обект- резиденцията на един от римските императори, и така да се направи туристическа дестинация за обиколка на запазените от този исторически период места. Можем да говорим и за изграждане на транс-граничния проект между Видин и Калафат за създаване на круизни възможности", посочи Емил Лилов.

"Имаме разработен комплексен проект за Видинска област, с реализацията на който туристите няма да остават във Видин за 4 часа, а престоят им ще стане 4 дни. Така ще остават реално пари в града. Това е един маршрут от 150-160 км. със 7 до 10 обекта. Кръстата казарма е готова, а Баба Вида и Синагогата са в процес на реализация, финансирани са- единият е за 2,5 милиона, а другият- за 3,2 милиона лева. Крепостта в Кула Кастра Мартис се развива като туристически обект в момента. За пещерата Магура има проекти за входа и изхода на обекта", припомни Владимир Тошев.

В следващия вторник- 9 април, отново в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН, по същото време- от 9 до 10 часа, представители на регистрираните за участие в изборите на 42-ро народно събрание партии от избирателен район Видин ще отговорят на въпроси на слушатели.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35