Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялка Трайкова: "Читалищата оцеляват дори там, където вече няма и училища"

Читалището е типична за България и други южнославянски страни обществена институция, която изпълнява учебно-просветителски функции и самодейност. В него се развиват най-различни дейности от любителски школи по музика, танци, спорт, чужди езици, театър, литературни четения, отбелязване на обществено значими събития за града и празници. Някои читалища през '90-те години служат и за киносалони, пенсионерски или партийни клубове. Първите подобни форми на народна самодейност възникват през 1856 г. в Свищов, Лом и Шумен. По времето на българското Възраждане работят над 130 читалища, благодарение на усилията на по-заможни и просветени възрожденци. Към настоящия момент, броят на регистрираните читалища в България е 3417.

Как се развива институцията в днешни дни- потърсихме отговор в града, където народната самодейност възниква най-рано- в Лом. В Народно читалище "Постоянство" 1856 се ражда и първият български театър. През м. септември 2011 година читалището отбеляза своята 155 годишнина. Успява ли да се съхрани като средище на българската духовност- отговаря Недялка Трайкова, председател на НЧ "Постоянство"1856 - Лом:

"Когато ме питат за настоящето и бъдещето на читалището се сещам за възклицанието на Цветан Минков: "Някъде през 30-те години на миналия век. Ломското читалище е уникум в цялата история нас европейската култура, която не познава подобна форма на народопросвета. Едва ли авторът на тези думи си е давал сметка за изключителната им точност, значимост и непреходност. При всички обществени катаклизми читалищата и в наше време остават протегателни центрове за мало и голямо. Читалищата оцеляват дори там, където вече няма и училища. Не е ли уникално това? С много усилия 157- годишното ломско читалище остава средище на духовната култура. Разполагаме с богата библиотека, Обединена школа по изкуствата с два отдела по музика и балет, състави за любителско творчество. Намираме начин да развием заложбите и интересите на всеки, дошъл тук. Лом е и люлка на българския театър. Най-голям проблем на читалищата обаче остава финасовият. Държавната субсидия едва ни стига за унизително ниските трудови възнаграждения, а общината помага с каквото може. Търсим начини за помощ с проекти по европейски програми. Дано новото Народно събрание намери време за Закона за народните читалища, който се нуждае от актуализиране."- казва Недялка Трайкова.

© Снимка: читалище "Светлина-1928" с. Неговановци

Читалището в село Неговановци е основано през месец декември 1928 година. Благодарение на трудолюбивото населението на Неговановци, и средства получени от министерство на Културата, през 1979-80 год. се построява читалищната сграда, която е най-представителната в общината с много зали и помещения, а сега е Кметство на селото. В Читалището се помещава Информационен център. За дейността му разказва Мариана Димитрова, която е и ръководител на детски танцов състав "Негованче":

"В далечната година 1928-ма, когато е основано читалището, тогавашните деятели изнасяли беседи пред хората как да обработват земите, за да получат по-високи доходи. Жените-лекторки учели другите жени как да отглеждат и възпитават децата и как да ги предпазят от болести. Най-важната дейност на читалищата била просветителската- да научат населението на българско четмо и писмо. Селото било населено предимно от власи, които говорели влашки диалект, а тези, които знаели да пишат, били малцина. Постепенно се развила и художествената самодейност, театрална трупа от 12 души, духова музика и танцов състав. В днешни дни в читалището от 2009 година действа информационен център с компютърна зала, където населението може да намери полезна информация и да общува в социалните мрежи. Развива се и дейността на детския фолклорен състав "Негованче", където участват деца и младежи до 16 години. Те изучават предимно автентични местни влашки танци- "Батут", "Израчанка", "Делейняна", "Ситна", "Шира". Целта е да се съхрани и популяризира влашкия танц"- обясни Марияна Димитрова.

Едно от най-дейните читалища във видинско и днес остава читалище "Просвета" в село Градец.

"Българското читалище е майката на всички тези днешни професионални институти. Ако има традиции има и приемственост и така читалището може да се запази. Целта на срещата на различните поколения в този общ дом в населенотомясто е иманно тази- да се предадат ценностите от старите на младите. Читалището в село градец тази година навършва 85 години. През 1996 година сградата му бе в окаяно състояние. Тогава с дарение от частни лица започна ремонт. През 2004 г. община Видин за последен път направи голям ремонт, защото имаше опаснот от срутване на сцената. В момента при нас действа състав за автентичен фолклор, съхранили сме около 20 местни хора- "Абдала", "Грънчарката", " Тодорка". Българската музика е един невероятен космос, и ако не друго- то читалището трябва да съхрани поне това." - разказва пред Лора Русинова секретарят на читалището в Градец Пролет Борисова, която е и председател на новоизградения общински фонд "Читалища".

По публикацията работи: Ани Цекова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42