Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският поет Ненчо Славчев е новият носител на Националната награда "Иван Нивянин"

© Снимка: borovan.bg

Националната награда за поезия "Иван Нивянин" е учредена от Община Борован и Съюза на българските писатели. Отличието се връчва по време на Майските културни празници в Борован на 29 май- денят, в който е загинал поетът от Врачанско Иван Нивянин. Творецът е участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Умира в партизанска землянка през 1944 г. в местността "Усоето", в околностите на с. Буковец, област Враца.

За Националната награда за поезия в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН разговаряхме с Десислава Тодорова, кмет на община Борован, която продължава традицията за връчването на отличието:

© Снимка: borovan.bg

      Домът на Иван Нивянин в село Нивянин, област Враца.
"Наградата до сега са получили Матей Шопкин, Лъчезар Еленков, Петър Димчев, Драгомир Шопов, Цветан Илиев, Андрей Андреев, Надя Попова, Йордан Милев, Петко Братинов, Иван Гранитски. Тази година наградата получава поетът от Видин Ненчо Славчев. До 2011 година, освен плакет, поетите са получавали и парична награда от 1 000 лева. За съжаление сега, предвид лошото финансово състояние на Общината, се връчват само плакети и грамоти."

Преди месец във Видин беше представена новата книга на Ненчо Славчев "Стихотворения без дъждобран", една дългоочаквана от читателите стихосбирка. За наградата, която ще му бъде връчена днес, видинският поет научил преди дни.

"За мен беше много приятна изненада. Наградата досега са получавали такива големи български поети като Йордан Милев, Петко Братинов, Андрей Андреев, Иван Гранитски и отличието е оценка не само за мен, но и за всички пишещи в нашия край. Това ознаава, че тук протича един смислен дълбоко човешки литературен процес, който дай Боже, ще продължи успешно и занапред", каза Ненчо Славчев.
Тържеството, на което ще бъде връчена наградата, ще се състои в родното село на Иван Нивянин- село Нивянин.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35