Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново прекършиха дръвчета във Видин

Продължават вандалските прояви във Видин от неизвестни извършители. В началото на седмицата отново бяха прекършени дръвчета на централна улица в крайдунавския град. Провокация или чувство за безнаказаност е подобна проява? На улица "Пазарска", до един от страничните входове на централния градски пазар, млади дръвчета осъмнаха с пречупен ствол. Георги Минков, собственик на магазин в района алармира за този проблем:

© Снимка: Пламен Коцев

"Тези дръвчета се хващат много трудно и хората се опитват от толкова време да ги посадят, да направят нещо хубаво на тази улица, която е пешеходна. Тук трябва сянка, хората почиват на пейките и вече колко години садят дръвчета, които трудно се прихващат. За тези дръвчета се грижим от две години, поливаме ги и точно онзи ден си говорехме, че вече са се хванали... Обаче вчера сутринта идвам на работа и видях , че две дръвчета са прекършени и ми стана лошо. И не е клон или връх откъснат, а дръвчето е прекършено на две. Какво трябва да се направи, за да не се случва това?!"


Дръвчетата до пазара, обект на вандализма, са засадени преди 7-8 години, каза ландшафтен архитект Даниела Димитрова, управител на фирмата, ангажирана с озеленяване във Видинско.

"Това са две ясенчета- Полски ясен- много здраво и подходящо за улично озеленяване дърво. През тези години непрекъснато са окопавани и поливани с водоноска, т. е. тяхната поддръжка е била доста скъпа. И в момента, когато бяха тръгнали да се развиват и да се махнат железните им оградки, за да не се пазят, някой реши, че трябва да ги счупи. Това е прекършено нарочно, не е от вятър, защото са дебели- около 3-4 см им е диаметърът."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Наскоро бяха пречупени и други млади дръвчета-ликвидамбър, отново на пешеходната зона в центъра на града, пред СОУ "Цар Симеон Велики".

"Идеята беше по пешеходната зона да се подменят брезите, които не издържат на промяната в климата и рано или късно всички ще изсъхнат. Явно трябва по-засилна охрана, защото възпитанието ни е много назад в това отношение."

Все пак може и да има надежда за двата ясена до пазара:

© Снимка: Пламен Коцев

"Ясенът понася резитби. Надявам се, че след като се подреже и замаже счупеното, ще избият отдолу други клончета, но ще трябва да се чака пак няколко години, за да се оформи нова корона",
допълни Даниела Димитрова.

Апел към хората във Видин отправи Любомир Витков, собственик на ателие за рекламни дейности в областния град и човек със силна гражданска позиция:

"Трябва повече да се апелира против такива постъпки в града, не само по отношение на насажденията, но има и много други неща, които не се пазят. Призовавам хората за най-голямо внимание и всеки, който стане свидетел на подобна проява, да подаде сигнал към отговорните институции."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

В полицията няма подаден сигнал за извършени подобни прояви, съобщи комисар Ваньо Димитров, началник отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция на МВР.

"Независимо от това, при установяване на извършителите, същите ще бъдат санкционирани съгласно Наредбата на Общинския съвет. Не адмирираме такива прояви, затова ще бъдем нетърпими към тях. Независимо, че сега провеждаме такова масово събитие като панаира във Видин, наши служители патрулират регулярно във всички квартали на града с цел недопускане на престъпление и посегателство на собствеността на гражданите. Призовавам гражданите, които станат свидетели на подобна проява, да сигнализират при нас или в Общината. Не трябва да се търпят подобни постъпки."

Още по темата можете да чуете в аудио файла.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00