Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Синаговци се гордеят с детската си градина

3
Снимка: РАДИО ВИДИН
Този петък в "Добро утро, кмете" ви отвеждаме до едно видинско село- Синаговци, което възниква още по времето на Римската република. По намерени останки се счита, че преди повече от 2 хиляди години на това място е имало добре развито селище с водопровод и канализация.

През Средновековието в землището на селото е построен православният манастир "Света Троица". След падането на България под османско владичество селището продължава да съществува основно като духовен център на поклонници.

Преди много години селото се е казвало Снагофче. По време на Чипровското въстание през 1688 г. селото въстава и е напълно опожарено от турците, заедно с манастира. Синаговци е възстановено едва в началото на 19 век от преселници от Чипровския край.

Как живеят днес хората в Синаговци, записаха стажант репортерите Божидар Живков и Деница Пламенова, и репортерът Йорданка Петрова.

"На село всичко ни харесва. Бихме искали обаче да се промени хигиената, начинът на почистване на улиците, сметосъбирането... Лош живот- за болните, лош живот- за младите, защото няма работа, от селско стопанство никой не печели... Дребните неща на село понякога ни радват, понякога ни карат да съжаляваме, че сме дошли тук... Ако има какво да се работи и не си мързелив, животът е хубав...", са част от отговорите на местните хора.

СнимкаВ село Синаговци живеят постоянно 300 души. Кметът Иван Иванов има планове за развитие и благоустрояване на селото.

"Предстои поставянето на 20-тина допълнителни лампи- около къщи, старото волейболно игрище, което го възстановяваме, църквата, детската градина. Трябва да се подменят и тротоарите в селото. Преди две години баластрирахме три улици и това е. Детската градина е изцяло ремонтирана, гордея се с нея", заявява кметът.

Целия репортаж за село Синаговци чуйте в звуковия файл.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Политическа стабилност искат българските общини

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада.  Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман..

публикувано на 14.10.24 в 14:45

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54