Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагласите на хората и политиците от Северозапада за местните избори

Снимка: Колаж Радио Видин
Какви нагласи имат хората и политиците от Северозапада за местните избори. За това говорим този вторник в обществено-политическия час в "Посоките на делника".

Очертават се оспорвани местни избори. Нито една от двете основни партии (ГЕРБ и БСП) не е в доминираща позиция и няма да може да наложи самостоятелно своя кандидат. Към момента избирателите са разделени приблизително поравно "за запазване на статуквото" и "за промяна" по отношение на местната власт. Това каза при едно от посещенията си във Видин Кольо Колев, директор на една от социологическите агенции в нашата страна.

Трябва ли гласуването да е задължително и ще гласуват ли видинчани?

"Много е важно какви ще бъдат кандидатите. Ако те са същите, образно казано, некадърници, които бяха спускани, няма смисъл да гласувам. Задължително...в никакъв случай, защото все пак това е собствена воля...Защо да гласувам, за какво и за кой...всички са еднакви...Местните избори винаги са били оспорвани и сега ще е така. Още от сега се вижда, че ще има голяма борба...", е мнението на видинчани в анкетата на Пламен Коцев.

Какво мислят управляващите? Свързахме се по телефона с народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев.

"От два месеца вече работим по въпроса за кандидатите за кметове за местните избори. Говорим вече и поименно. В началото на лятото трябва да станат ясни имената на кандидатите. Навсякъде в областта ще имаме кандидати за кметове и общински съветници. ГЕРБ ще участваме самостоятелно, без коалиции и се надявам да имаме успех в повечето общини от Видинска област. Няма да бъде изненада, ако кметът на Видин е от ГЕРБ", заяви Владимир Тошев.

Това, което ни съобщи народният представител от АБВ Иван Иванов е, че партията има амбиция да издигне силни кандидати, успели и доказали се хора.

"Рано е да говорим за имена, но имаме визия какви хора ще издигнем. В готовност сме да удовлетворим потребностите на избирателя, в лицето на нашите кандидати той да припознае кмета, който ще работи за него"
, каза Иван Иванов.  

От опозицията разговаряхме с депутата Филип Попов от БСП. Според него местните избори ще са успешни за партията в цялата Видинска област.

"След конгреса на БСП приехме определени правила, които всеки един наш кандидат би трябвало да следва и да положи подписа си под тях. Те са за лява социална политика, трябва да се стремим към повече социалност, справедливост и солидарност. Това са основните няколко стълба на нашата визия за развитието и на местната власт, и на държавата. Газ до дупка"
, обобщи Филип Попов.

Депутатът Явор Хайтов от Български демократичен център заяви пред сътрудника ни от Враца Жоро Александров, че подкрепя възможността гражданите да гласуват преференциално, за персонално избрани и посочени от тях кандидати.

"Това е демократично. Нещо повече, това е и белег на мажоритарност, а ние постоянно говорим, че е хубаво да има и да вървим в посока мажоритарен избор"
, категоричен е Явор Хайтов.

Толкова засега по темата за местните избори, въпреки, че тепърва ще говорим за тях. Защото едно от най-големите изпитания през 2015 г. в политиката са именно местните избори през есента. И е много вероятно те да се превърнат в рубикон както за опозиционната БСП, така и за управляващата коалиция.

Още по темата за нагласите на хората и на политиците за местните избори чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45